Erna vant KrF

Statsminister Erna Solberg får Kjell Ingolf Ropstads KrF med på laget. KrF-leder Knut Arild Hareide er på vei ut.

Statsminister Erna Solberg får Kjell Ingolf Ropstads KrF med på laget. KrF-leder Knut Arild Hareide er på vei ut. Foto:

Erna Solberg fikk den største seieren da et sterkt splittet KrF fredag valgte å søke inn i hennes regjering.

DEL

KOMMENTARKrF-leder Knut Arild Hareide gikk på grunn og ble den store taperen. Han går derfor av borde som kaptein på KrF-skuta. Kjell Ingolf Ropstad seiler trolig opp som ny KrF-leder. Han får oppgaven med å forhandle med Høyre, Frp og Venstre om en plattform for en firepartiregjering. Men først skal de fire partiene bli enige om neste års statsbudsjett, og også her får Ropstad en nøkkelrolle.

Knut Arild Hareide satset modig sitt politiske liv på å bringe KrF inn på en ny kurs, men det holdt ikke helt inn. KrF var ikke modent for å gå i regjering med Ap og Sp. KrFs grunnfjell i «bibelbeltet» på Sør- og Vestlandet ville heller svelge kamelen Frp enn å være med i en regjering som i mange saker ville blitt avhengig av SV.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Hareide-fløyen argumenterte med at KrF har størst potensial for vekst ved å søke samarbeid til venstre. Hareide la til og med sitt leververv i potten for å lokke tvilere over på sin side, men dette førte heller ikke fram selv om det var hemmelig avstemning på landsmøtet. For Hareide & co var den store politiske avstanden til Frp et viktig argument mot å gå inn i Erna Solbergs regjering. Her gjaldt det også å holde ord i forhold til løftet som partiet ga i fjorårets valgkamp.

Kjell Ingolf Ropstad trakk det lengste strået ved å spille på abortsaken. Han klarte her å lokke statsminister Erna Solberg på banen. Hun har stilt seg åpen for å forhandle om innstramming i abortloven når det gjelder tvillingabort og sortering av fostre med downs syndrom. Ap-leder Jonas Gahr Støre har på sin side sagt blankt nei til å røre abortloven.

KrF-tillitsvalgte må nå bruke mye energi på å forene fløyene og lege sårene som har blitt skapt. Det faktum at fylkeslaget i Rogaland gjorde nærmest rent «blått» bord da delegatene til landsmøtet ble valgt, kommer sent eller aldri til å gli glemt hos dem som tapte knepent i den endelige voteringen på landsmøtet. KrF må også belage seg på at flere av dem som meldte seg inn som nye medlemmer i kjølvannet av Hareides anbefaling, nå melder seg ut igjen.

Landet har tapt på KrFs veivalg, men Ap og de rødgrønne kan komme styrket ut på sikt.

For Erna Solberg er KrF-vedtaket en stor fjær i hatten. Nå får hun omsider oppfylt sin drøm om å samle fire borgerlige partier i regjering. Dermed blir det to klare blokker i det politiske landskapet. Landet har tapt på KrFs veivalg, men Ap og de rødgrønne kan komme styrket ut på sikt. Erna Solberg har i dag et lite overtak. Jonas Gahr Støres håp ligger nok i at KrF og Venstre kan falle under den magiske sperregrensen på fire prosent. Nå gjelder det å ha blikket stivt festet på stortingsvalget i 2021.

Artikkeltags