Erna var lite ydmyk

Statsminister Erna Solberg (H) tok selvkritikk i Stortinget onsdag.

Statsminister Erna Solberg (H) tok selvkritikk i Stortinget onsdag. Foto:

Statsminister Erna Solberg tok selvkritikk da Stortinget onsdag var opptatt av manglende terrorsikring.

DEL

KOMMENTARDen reelle opposisjonen fremmet mistillit mot regjeringen, men KrF bøyde unna og sørget for at det ikke ble regjeringskrise. Flertallet av de folkevalgte kom likevel med kraftig kritikk mot regjeringen.

– Kunnskapen om hvor kompleks og krevende objektsikringsarbeidet er, har vært en gradvis erkjennelse. Kompleksiteten og kostnadene med arbeidet er noe regjeringen burde ha kommunisert tidligere, tydeligere og mer samlet til Stortinget. Jeg vil understreke fra Stortingets talerstol at jeg tar selvkritikk på dette, sa statsminister Erna Solberg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var blant dem som forlangte en beklagelse fra statsministeren, men det fikk han ikke. Erna Solberg nøyde seg med å ta selvkritikk. Dette må karakteriseres som en mild form for beklagelse, men det var det lengste statsministeren kunne gå uten å havne i opposisjonens felle. Begrepet beklage er helt spesielt og alvorlig når slike situasjoner oppstår i stortingssalen. I et mistillitsforslag brukes nettopp ordene «Stortinget beklager …».

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Regjeringens arbeid med å sikre terrorutsatte objekter har gått tregere og har blitt dyrere enn først beregnet. Det gjelder sikring av bygninger og infrastruktur som sorterer under Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet. Forsømmelsene resulterte i kraftig kritikk i to rapporter fra Riksrevisjonen. I tillegg har det blitt avslørt at Stortinget ble feilinformert høsten 2015. Den reelle opposisjonen mener at regjeringen gjennom denne glippen ikke har oppfylt informasjonsplikten overfor Stortinget.

Men mest interessant var det å registrere at talsmenn fra både Frp og Høyre var direkte ufine mot opposisjonen. Høyres Svein Harberg insinuerte at det ble drevet politisk spill i denne saken. Frp-representantene Ulf Leirstein og Carl I. Hagen blottla at de egentlig ikke tar kritikken fra Riksrevisjonen inn over seg. De rettet baker for smed ved å sette søkelyset mot regjeringen Stoltenbergs gjøren og laden i 2007!

Erna Solberg burde ha opptrådt mer ydmyk overfor de folkevalgte.

Erna Solberg må leve med at Stortinget bruker betegnelsen «sterkt kritikkverdig og alvorlig» i tråd med KrFs forslag. Dette er en stygg ripe i lakken, spesielt på bakgrunn av at Erna Solberg i 2013-valgkampen lovet gjennomføringskraft på dette saksfeltet. Erna Solberg burde ha opptrådt mer ydmyk overfor de folkevalgte, men hun visste at KrF reddet henne. Dermed falt hun for fristelsen til å rette et lite spark til de rødgrønne, som satt med regjeringsansvaret da den svært stramme tidsplanen ble lagt. Statsministeren hadde et poeng da hun etterlyste edruelighet fra den kanten. Men angrep er ikke alltid det beste forsvar, spesielt når man er på defensiven.

Artikkeltags