Erna vil bygge bro

Statsminister Erna Solberg (H) på pressefrokost i forkant av Høyres landsmøte.

Statsminister Erna Solberg (H) på pressefrokost i forkant av Høyres landsmøte. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg strutter av selvtillit.

DEL

KOMMENTARHun er klar for fire nye år som statsminister. Det var den ubeskjedne og forventede beskjeden pressen fikk tirsdag, to dager før Solberg åpner Høyres landsmøte.

Erna Solberg innrømmer at det fortsatt er litt uklart hvordan hun skal kunne fortsette som statsminister, men hun skynder seg med å understreke at det er enda mer uklart hvordan Ap-leder Jonas Gahr Støre skal kunne komme til makten. Han frir til alle bortsett fra dagens regjeringspartier og har nok spesielt KrF i tankene.

– Høyre vil ikke velge bort noen av våre venner, sier Erna Solberg. På den måten avslører hun indirekte at Fremskrittspartiet ikke vil bli støtt ut i kulden. Hvis det blir fortsatt borgerlig flertall etter høstens valg, vil Høyre/Frp-regjeringen ventelig fortsette. Det blir da opp til KrF og Venstre å velge hva slags støtte som eventuelt er aktuelt å gi Erna Solberg som statsminister.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

KrFs og Venstres primære ønske om å overta Frps plass i regjering, synes dermed å være en ren ønskedrøm. Frp-leder Siv Jensen har nemlig gjort det krystallklart at Frp ikke vil støtte en regjering som partiet ikke er en del av. Da vil det være en farefull ferd for Erna Solberg å ha et frikoblet Frp til høyre for seg i det politiske landskapet.

Det nye i situasjonen nå i forhold til før forrige stortingsvalg er at KrF og Venstre ikke lenger vil garantere for at et borgerlig flertall vil gi en borgerlig regjering. På den annen side har Erna Solberg klart å skape felles borgerlig politikk på en rekke områder, og mye av dette forplikter fram i tid. Det ferskeste eksempelet her er den nye nasjonale transportplanen.

Med dette som bakteppe samles altså Høyre til landsmøte. Nytt av året er at Høyre er først ute i rekken av landsmøter denne våren. Vi merker oss spesielt at det er intern dragkamp i Høyre om en del saker som kan forsure forholdet til KrF. Striden om barnetrygden og eggdonasjon er to eksempler på slike saker. Her hører det med til historien at Arbeiderpartiet allerede har åpnet for eggdonasjon. På den annen side er fjerning av barnetrygden ikke noe tema i Ap. Mer spennende i så måte er det nok at krefter i Høyre vil liberalisere alkoholpolitikken.

Erna Solberg nyter stor tillit i begge leirer

– Vi får ta det som det kommer. Vi må snakke sammen, svarer Erna Solberg på spørsmål om hvordan hun vil takle de nye samarbeidsutfordringene. Hun trøster seg med at alle de tre andre partiene vil samarbeide med Høyre.

Erna Solberg må vise sine evner som brobygger. Hun har bygd opp et visst fundament på hver side. Erna Solberg nyter stor tillit i begge leirer. Spørsmålet er likevel om spennet blir for stort.   

Artikkeltags