Ernas sleipe abort-vri

Erna Solberg skilte mellom rollen som Høyre-leder og statsminister da hun svarte om abort i Stortinget.

Erna Solberg skilte mellom rollen som Høyre-leder og statsminister da hun svarte om abort i Stortinget. Foto:

Helseminister Bent Høie (H) har brukt sitt embetsverk for å avklare om abortloven må endres for å kunne tilfredsstille KrF.

DEL

KOMMENTARDet innrømmer Høie i et svar til Stortinget. Men ministeren poengterer at det likevel «ikke er et pågående lovarbeid i regjeringen for å endre abortloven». Overfor Dagsavisen svarer Bent Høie at han «på helt vanlig måte benyttet seg av embetsverkets kompetanse for å klargjøre om det var behov for lovendringer i visse tilfeller». I dette tilfellet fikk Høie bekreftet av det vil kreve lovendring å endre dagens fortolkning som gir åpning for tvillingabort og det KrF-toppene opplever som diskriminerende.

Dette var avklaringen statsminister Erna Solberg trengte for å kunne svare at hun som Høyre-leder er åpen for å diskutere endringer i abortloven på disse punktene med KrF i de forestående regjeringsforhandlingene. Dette positive signalet fra Solbergs side bidro trolig til at KrF-landsmøtet tippet i hennes favør. Den blå siden vant fram og sørger ventelig for at Erna Solberg får oppfylt drømmen om en borgerlig firepartiregjering.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

KrF-leder Knut Arild Hareides idé om regjering med Ap og Sp gikk i knas. KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstads linje vant fram, og han har fått ansvar for å lede KrFs forhandlingsdelegasjon. Ropstad har allerede lagt et solid grunnlag gjennom enigheten om neste års statsbudsjett. Den samme Ropstad var hovedarkitekten for den hemmelige bakkanalen med Erna Solberg og Høyres øvrige ledelse som la grunnlaget for det omstridte abort-utspillet.

Og her sørget altså Høyre-nestleder Bent Høie for å bruke embetsverket i Høyres strategiske kamp. Han har nok det formelle i orden, men pent er det ikke å få det blottlagt i brev til Stortinget. Det hører med til historien at statsministeren ble lettere indignert over å bli presset med en kanonade med abort-spørsmål i Stortinget 14. november. Erna Solberg hevdet at hun som statsminister ikke var rette adressat og at hun derfor måtte svare som Høyre-leder. 

Formelt har Erna Solberg sikkert sitt på det tørre, men hun kom ikke med den hele og fulle sannhet overfor Stortinget.

– Forhandlinger vil gå mellom fire partier. Dersom KrF får gjennomslag, vil det bli et lovarbeid på vanlig måte. Stortinget får rikelig anledning til å debattere saken, sa Erna Solberg. Spørsmålet er så om statsministeren har sine ord i behold da hun svarte Ap-leder Jonas Gahr Støre at regjeringen ikke har noe arbeid på gang for å endre abortloven. Formelt har hun sikkert sitt på det tørre, men hun kom ikke med den hele og fulle sannhet overfor Stortinget.

Erna Solberg tok en sleip vri ved ikke å fortelle at helseministeren hadde bedt embetsverket sitt om å se på problemstillingen. Det er lov å være sleip i politikken, men det er ikke alltid like smart.

Artikkeltags