Fant tonen hos Trump

Statsminister Erna Solberg og USAs president Donald Trump i  i det ovale kontor i Det hvite hus i Washington onsdag.

Statsminister Erna Solberg og USAs president Donald Trump i i det ovale kontor i Det hvite hus i Washington onsdag. Foto:

Onsdagens møte med Donald Trump ble en fjær i hatten for statsminister Erna Solberg.

DEL

Hun fant raskt den menneskelige tonen med den amerikanske presidenten.

KOMMENTAR– Vi hadde et godt møte. Jeg opplevde ham som genuint hyggelig og interessert i å lære mer om Norge, sa Erna Solberg til norsk presse etter samtalene i Det hvite hus. Donald Trump karakteriserte Norge som en fantastisk kunde, venn og alliert. Disse tre ordene illustrerer også det som var Erna Solbergs strategi for å få en fruktbar samtale med Donald Trump. Og hun lyktes øyensynlig med denne angrepsvinkelen.

Erna Solberg snakket til forretningsmannen Trump. Hun la vekt på at det er USA som tjener mest på handelen med Norge. Da varmer det Trumps hjerte at Norge er en god kunde på kjøp av amerikansk forsvarsmateriell og Tesla-biler. På denne måten ble sikkerhetspolitikken og Nato-alliansen et naturlig tema. Solberg fikk også brakt den kontroversielle klimapolitikken elegant på banen ved å fri til Trumps sans for business. Det er rett og slett god forretning å satse på elbiler, var Erna Solbergs treffende budskap.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Donald Trump var godt forberedt på møtet med Erna Solberg. Den amerikanske presidenten hadde tydeligvis blitt grundig preppet av sine undersåtter. Samtidig har den nye sikkerhetspolitiske situasjonen ført til økt interesse for nordområdene hos amerikanske myndigheter. Norge er rett og slett blitt mer viktig som alliert nabo til Russland. USA har blitt mer avhengig av god etterretning fra lytteposten i nord på andre siden av Atlanterhavet. Norge kan på den annen side få styrket vår sikkerhet ved at amerikanske soldater blir trent i Norge og oppholder seg mer her til lands.

I så måte var det viktig at det ikke bare var Trump og Solberg som møttes i Det hvite hus. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltok også. USA stilte med både visepresident Mike Pence, utenriksminister Rex Tillerson og presidentens øverste rådgivere på økonomi og sikkerhet. Det militære nærværet i Afghanistan og den amerikanske strategien for Sørøst-Asia ble et naturlig tema. Vi merker oss at Trump ga Norge ros for innsatsen i Afghanistan og klapp på skulderen for økte forsvarsbevilgninger. Men det trengs mer militær opptrapping før Trump er fornøyd og Natos mål er oppnådd.

Norge er avhengig av et godt og tett forhold til USA som nær alliert og verdens supermakt.

Donald Trump har vist seg som en uforutsigbar president, spesielt på Twitter. Samtidig er han dessverre valgt på en proteksjonistisk politikk som mange misliker og frykter. Men Norge er avhengig av et godt og tett forhold til USA som nær alliert og verdens supermakt. Da kan det noen ganger være klokt å stryke Donald Trump litt medhårs. På den måten fikk i hvert fall Erna Solberg en fruktbar dialog med USAs president.

Artikkeltags