Fastlåst i Sverige

Statsminister Stefan Löfven ber partiene ha is i magen i etterkant av det svenske valget.

Statsminister Stefan Löfven ber partiene ha is i magen i etterkant av det svenske valget. Foto:

De borgerlige partiene i Sverige forlanger at Stefan Löfven går av som statsminister, men Löfven nekter så langt å etterkomme kravet.

DEL

KOMMENTARDen politiske situasjonen etter det svenske valget er både uavklart og fastlåst. Årsaken er i utgangspunktet det faktum at ingen av de etablerte partiene vil samarbeide med det høyreekstreme og innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna.

Nå knytter spenningen seg i første omgang til opptellingen av de siste stemmene. Resultatet får vi onsdag. Da blir det klart hvilke av de tradisjonelle blokkene som får flest mandater i Riksdagen. Mandag lå det an til nærmest dødt løp, med et knappest mulig overtak for den rødgrønne grupperingen. På den annen side kjemper alliansen av fire borgerlige partier for regjeringsmakt. Moderaternas Ulf Kristersson er alliansens naturlige statsministerkandidat.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Sverigedemokraterna ble som ventet den store valgvinneren, mens Socialdemokraterna og høyrepartiet Moderaterna mistet mange velgere. For å gjøre bildet mer komplett bør vi ta med at Vänsterpartiet (tilsvarende SV) og Centern hadde betydelig vind i seilene. Det hører også med til historien at Centern er godt etablert på borgerlig side og i så måte skiller lag med Senterpartiet i Norge.

– Nå er det viktig å ha is i magen og holde hodet kaldt, sa statsminister Stefan Löfven natt til mandag. Han manet til samarbeid over de tradisjonelle blokkgrensene for å hindre at Sverigedemokraterna får innflytelse i svensk politikk. Dette må i første rekke tolkes som et frieri overfor Centern og Liberalerna, som begge har vært krystallklare på at de ikke vil gjøre seg avhengige av SD.

Ved valget for fire år siden ble de etablerte partiene enig om at den største grupperingen skulle få statsministeren, og dermed kunne Stefan Löfven danne regjering uten å ha et ekte parlamentarisk flertall bak seg. Begrunnelsen var å hindre at SD fikk makt. Men nå gjelder ikke denne «forståelsen» lenger, og Kristersson krever å få bli statsminister selv om alliansen skulle bli mindre enn de rødgrønne. Dermed tar Kristersson indirekte SD til inntekt for seg, selv om han så langt ikke vil samtale med SD-leder Jimmie Åkesson. 

Stefan Löfven forsøker klokelig å presse fram en avklaring.

På denne bakgrunn forsøker Stefan Löfven klokelig å presse fram en avklaring. Håpet er å splitte alliansen. Alternativet er å klistre alliansen til SD. Samtidig er Jimmie Åkesson klar på at alliansen må snakke med SD for å kunne danne regjering. Åkesson forlanger innflytelse og peker spesielt på innvandringspolitikken. Dermed er frontene helt fastlåst. Ingen av de sentrale aktørene vil gi ved dørene. Her er det et høyt spill. Den første som åpner døra på gløtt, vil fort risikere å sitte igjen med svarteper.

Artikkeltags