Fattig og rik i Davos

Statsminister Erna Solberg deltok på årets Davos-konferanse.

Statsminister Erna Solberg deltok på årets Davos-konferanse. Foto:

Større økonomisk ulikhet er ett av temaene som opptar verdens mektigste og rikeste som nå er samlet til toppmøte i Davos.

DEL

KOMMENTARMens den globale ulikheten går ned, er økende forskjeller innad i land en stadig større utfordring mange steder. World Inequality Report (Verdens ulikhetsrapport) for 2018 er i så måte interessant lesning. Her går det blant annet fram at forskjellene øker mye mer i USA enn i Europa. I 1980 fikk de rikeste amerikanerne en like stor del av USAs inntekter som de rikeste i Vest-Europa. 36 år senere stakk de rikeste amerikanerne av med nesten det dobbelte av de rikeste europeerne.

Hovedårsaken til at de økonomiske forskjellene har økt betydelig mer i USA enn i Europa er villet politikk, først og fremst som en følge av den liberale politikken under Ronald Reagan. Fagforeningene i USA er betydelig svekket. Dermed har en større del av verdiskapningen gått til de rikeste. Og Donald Trump fortsetter i det samme sporet, gjennom skattelettelser som i første rekke går til de rikeste og ved å reversere Barack Obamas helsereform.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Organisasjonen Oxfam presenterte nylig en rapport som er like tankevekkende. Her kan vi lese at verdens én prosent rikeste dro inn 82 prosent av rikdommen som ble skapt i fjor, mens de fattigste på kloden satt tomhendt igjen. Rikdommen til verdens dollarmilliardærer har siden 2010 vokst seks ganger raskere enn for vanlige arbeidere.

Norge er blant de landene med minst forskjeller mellom fattig og rik, men også her til lands har ulikhetene vokst siden de historisk lave forskjellene rett etter andre verdenskrig. Men da snakker vi om ulikhet før skatt. De reelle forskjellene i Norge blir mer enn halvert når vi tar hensyn til betalt skatt og effekten av velferdsstatens ytelser og tjenester.

For 20 år siden ble den nordiske samfunnsmodellen uglesett blant mange av verdens framtredende politikere, økonomer og eksperter. Men nå har pipa klokelig fått en annen lyd. Verdensbanken og OECD-økonomer har nemlig fått øynene opp for det som skjer i Norden. De nordiske landene er preget av små forskjeller og et organisert arbeidsliv hvor det er et konstruktivt forhold mellom fagbevegelse og arbeidsgivere. Canadas statsminister Justin Trudeau var i så måte et frisk pust, da han på Davos-møtet hevet pekefingeren ved å si at for mange bedrifter setter jakten på overskudd framfor hensynet til de ansatte.

Verdensbanken og OECD-økonomer har fått øynene opp for det som skjer i Norden.

Vi kan ikke forsømme vårt ansvar for de menneskene som betyr mest, de menneskene som ikke er her i Davos og aldri vil komme hit. Det er dem vi jobber for, sa Trudeau treffende.

Små forskjeller gir god verdiskapning og uten vekst blir det lite å fordele. Beskjeden til de rike og mektige i Davos er klar: Look to Norway.

Artikkeltags