Flaut for Høie

Helseminister Bent Høie mangler oversikt over hvor mange som står på venteliste for å få plass ved sykehjem. Den oversikten måtte han få av TV 2.

Helseminister Bent Høie mangler oversikt over hvor mange som står på venteliste for å få plass ved sykehjem. Den oversikten måtte han få av TV 2. Foto:

Over 2.100 nordmenn står i kø for å få plass ved landets sykehjem.

DEL

KOMMENTARDet viser en oversikt TV 2 onsdag kunne presentere. Samme dag kunne helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) fortelle at 300 personer står på venteliste for langtidsplass i snaut 200 av landets kommuner. Den andre halvparten har han foreløpig ikke oversikt over.

Men TV 2 har derimot klart å få fullstendig oversikt. 2.121 personer står på ulike ventelister innen eldreomsorgen. 685 venter på langtidsplass, 579 ønsker korttidsplass og 857 har vedtak om omsorgsbolig med heldøgns pleie.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

I valgkampen for fire år siden lovet Bent Høie å innføre et ventelistesystem som skulle gi full oversikt. Den gang var det ikke lov å sette folk på slike ventelister. Nå har regjeringen innført ventelister som ifølge helseministeren skal gi mer forutsigbarhet og økt trygghet for pleietrengende og deres pårørende. Men Høie har altså bare fått inn tall fra halve Norge, for mange av fylkesmennene har vært for trege. Neste år skal departementet få rapportering tre ganger i året.

Helseministeren skal ha kreditt for å ha innført systemet med ventelister i eldreomsorgen. Men det må være flaut for Høie at TV 2 slår ham på fullført statistikk. Ventelisteoversikt er nyttig, men det mest interessante er hva rikspolitikere gjør og kan gjøre for å bedre eldreomsorgen. Dette er tross alt kommunenes ansvar. Bent Høie og Trond Giske (Ap) var skjønt enige om at situasjonen ikke er bra nok da de møttes til duell om temaet i TV 2 onsdag.

Først og fremst trengs det flere varme hender i eldreomsorgen.

Giske var også befriende ærlig da han innrømmet  at Ap ikke gjorde nok under de åtte rødgrønne årene i regjering. Ap har tydeligvis lært at det straffer seg å komme med ambisiøse tallfestede sykehjemsløfter som ikke kan innfris. Det er tross alt kommunene som skal bygge disse plassene, ikke staten. Derfor mener Ap-nestlederen at svaret nå er å gi kommunene to-tre milliarder kroner ekstra å rutte med. Høie viser til at regjeringen har lovfestet retten til sykehjemsplass og styrket ordningen for investeringer i nye sykehjem. Giske mener det fortsatt bør gis støtte til å rehabilitere eksisterende sykehjem.

Både Ap og Høyre vil, på litt ulik måte, heve kvaliteten på eldreomsorgen. Såkalt velferdsteknologi kan hjelpe på, men først og fremst trengs det flere varme hender i eldreomsorgen.

Den store uenigheten mellom Ap og Høyre er naturlig nok skattespørsmålet. Giske mener at det er nødvendig å øke skattene for å finansiere eldreomsorg og annen velferd. Høie hevder på sin side at det ikke er noen motsetning her, og Høyre går derfor inn for ytterligere skattekutt. Så er det opp til velgerne å ta stilling til hvem de tror mest på. Høyre har bevisbyrden.

Artikkeltags