Fra vondt til verre

Stortingspresident Olemic Thommessen møtte pressen etter møtet med de parlamentariske lederne og finanskomiteen.

Stortingspresident Olemic Thommessen møtte pressen etter møtet med de parlamentariske lederne og finanskomiteen. Foto:

Byggeskandalen på Stortinget blir stadig mer utfordrende for stortingspresident Olemic Thommessen.

DEL

KOMMENTAROnsdagens oppklaringsmøte i regi av Stortingets finanskomité ble alt annet enn oppklarende. Skandalen etterlater seg flere spørsmål enn svar. Derfor må stortingspresident Olemic Thommessen (H) redegjøre for saken overfor Stortinget i plenum.

Bakgrunnen for saken er det faktum at Stortinget selv opptrer som byggherre for et storstilt prosjekt i kvartalet rundt stortingsbygningen. Prosjektet ble, slik det nå framstår, først anslått til å koste 1,1 milliarder kroner. I fjor ble rammen økt til 1,8 milliarder kroner, og den summen gikk stortingspresident Olemic Thommessen god for så sent som 20. desember. Men 14. februar ble det kjent at prislappen synes å bli 2,3 milliarder kroner. Stortingets direktør, Ida Børresen, gikk av og tok på den måten ansvar for at presidentskapet på Stortinget ikke ble orientert om den siste sprekken på et tidligere tidspunkt.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Både Riksrevisjonen og kontrollkomiteen på Stortinget kom i fjor med hard kritikk av manglende kontroll og styring av byggeprosjektet. I etterpåklokskapens lys er det nå bred enighet om at Statsbygg burde ha vært byggherre. Men det er snøen som falt for flere år siden. Nå gjelder det å få kontroll på fullføringen av prosjektet. Samtidig er det flere folkevalgte som er i tvil om Olemic Thommessen fortsatt har tillit i nasjonalforsamlingen.

I fjor høst ble Thommessen gjenvalgt som stortingspresident med knapt flertall. Da hadde han bare Høyre, Frp, Venstre og KrF i ryggen. Den reelle opposisjonen ville ikke ha gjenvalg. Årsaken til motstanden mot Thommessen var i hovedsak den dårlige styringen med byggeprosjektet. Det hører med til historien at Thommessen var den eneste fra det forrige presidentskapet som fikk fortsette.

Les også: Trekk deg, Thommessen!

Dersom 34 av stortingsrepresentantene forlanger det, så blir det omvalg på vervet som stortingspresident. Nå er det i første rekke opp til KrF om Thommessen fortsatt har nødvendig tillit i Stortinget. KrF-leder Knut Arild Hareide vil ikke spekulere i dette spørsmålet nå. Alternativet er at Høyre innser at det vil være svært skadelig å la Thommessen fortsette som stortingspresident.

Olemic Thommessen sa onsdag at han er ydmyk, men det var likevel få konkrete innrømmelser å spore.

Olemic Thommessen sa onsdag at han er ydmyk, men det var likevel få konkrete innrømmelser å spore. Thommessen skylder på andre, les den nylig avgåtte direktøren på Stortinget, for at han ikke har blitt tilstrekkelig informert. Det sentrale spørsmålet er imidlertid om Thommessen har gjort nok for å bli informert. Han burde på et tidligere tidspunkt ha skjønt hvor det bar. Skylappene synes å ha sperret for nødvendig vidsyn.

Artikkeltags