Frp løfter fram Dale

Jon Georg Dale får en klapp på skulderen av statsminister Erna Solberg. Her sammen med de to nykommerne i regjering, Kjell-Børge Freiberg og Bård Hoksrud.

Jon Georg Dale får en klapp på skulderen av statsminister Erna Solberg. Her sammen med de to nykommerne i regjering, Kjell-Børge Freiberg og Bård Hoksrud. Foto:

To Frp-statsråder har forlatt regjeringen, og to nye politikere kom inn i disse rollene.

DEL

KOMMENTARBåde samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og oljeminister Terje Søviknes har forståelige grunner for at de har ønsket avløsning. Mer interessant er det at landbruksminister Jon Georg Dale har byttet beite. Han tok fredag over som samferdselsminister.

I det sentrale Frp-miljøet har det lenge vært et sterkt ønske om å gi Jon Georg Dale et tyngre departement. Den muligheten åpnet seg nå siden Solvik-Olsen blir med familien til USA i ett års tid. Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale er to av de unge Frp-stjernene som hyppigst trekkes fram som aktuelle til å ta over ledelsen av Frp-skuta når Siv Jensen skulle finne på å kaste inn årene.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Mandag blir Listhaug konstituert som nestleder i Frp, og nå har altså Dale fått en mer framskutt posisjon i regjeringen. Den frittalende Listhaug (40) er den eldste av de to, og det er hun som i dag står sterkest på grasrota i Frp. Den mer pragmatiske Dale (34) er imidlertid mye yngre enn henne, og han har i så måte god tid.

Mange ble overrasket over at Bård Hoksrud rykket inn som ny landbruksminister. Han har tidligere jobbet i regjeringsapparatet som statssekretær, men ba selv om å få gå tilbake til posisjonen folkevalgt i Stortinget. Hoksrud er blant de sentrale Frp-politikerne som er klar i sin tale, men politisk tilhører han likevel ingen av fløyene. Hoksrud er en typisk «allround»-politiker.

For å gjøre bildet komplett må vi ta med at stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg har tatt over som olje- og energiminister. Han har erfaring fra saksfeltet som statssekretær i dette departementet.

Fredagens skifte av Frp-statsråder virker godt planlagt og faller på et fornuftig tidspunkt, dagen etter at regjeringen har lagt de store brikkene på plass i statsbudsjettet for 2019. Nå får de nye statsrådene god tid på seg til å lese seg opp, fram til budsjettet legges fram første uka i oktober. 

Fredagens skifte av Frp-statsråder virker godt planlagt og faller på et fornuftig tidspunkt.

Jon Georg Dale vil nå komme mer i politisk fokus. Samferdsel har vært en budsjettvinner med Erna Solberg som statsminister og ikke minst Siv Jensen som finansminister. Jon Georg Dale har tidligere jobbet tett på Siv Jensen, blant annet som statssekretær i Finansdepartementet. I tillegg kjenner Dale godt sitt nye saksfelt fra tiden som statssekretær i nettopp dette departementet. Dale sies å være god på å se de lange linjene og samtidig få med seg detaljene.

Listhaug og Dale er altså klare kandidater til Frp-tronen, i den rekkefølgen. Men vi må ikke glemme Ketil Solvik-Olsen (46). Han kan komme tilbake fra USA som en Fugl Føniks.


Artikkeltags