Gir Erna og Jonas mareritt

MDG med Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson kan bli et mareritt for både statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

MDG med Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson kan bli et mareritt for både statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto:

Miljøpartiet De Grønne kan havne på vippen mellom blokkene på Stortinget ved høstens valg.

DEL

KOMMENTARDet viser partibarometeret fra Opinion for august. I meningsmålingen som er utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) får nemlig MDG en oppslutning på 4,3 prosent. Det ville ha gitt åtte mandater på Stortinget dersom målingen hadde vært valg.

Både Ap og Sp går merkbart tilbake, og det rødgrønne flertallet er borte. Jonas Gahr Støre vil i en slik situasjon være avhengig av MDG for å få regjeringsmakt. Alternativet kan være at Støre klarer å lokke KrF over på sin side. Begge løsninger vil være mildt sagt krevende.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

MDG kan altså få den drømmeposisjonen som frontfigurene Rasmus Hansson og Une Aina Bastholm ønsker seg. Problemet er at Jonas Gahr Støre egentlig ikke vil ha MDG med på laget. Det hører også med til bildet at MDG bedyrer å være blokkuavhengige, samtidig som partiets talsmenn har gjort det klart at de ikke vil gi Frp noen innflytelse.

I tillegg har MDG stilt ett ultimativt krav om nei til ny oljevirksomhet. Det er et krav som verken Jonas Gahr Støre eller Erna Solberg vil kunne godta. Siden MDG ikke engang åpner for å forhandle på dette punktet, synes situasjonen ifølge målingen helt fastlåst uavhengig av hvem som blir statsminister etter valget. Med sitt ultimatum har MDG i realiteten stilt seg på den politiske sidelinjen.

Dermed må Støre eller Solberg ty til svært utradisjonelle løsninger, hvis valgresultatet skulle bli slik som målingen til Opinion antyder. KrF er også en joker, og kan bli en reddende engel for Støre. Erna Solberg må først krysse fingrene for at Venstre klarer å komme over sperregrensen. Uten en Venstre-gruppe på syv-åtte mandater er det borgerlige flertallet helt i det blå.

Med sitt ultimatum har MDG i realiteten stilt seg på den politiske sidelinjen.

I utgangspunktet hadde Ap-lederen en åpen dør til alle partiene bortsett fra dem som sitter i dagens regjering. I sommer slamret han igjen samarbeidsdøra til MDG og Rødt. Begrunnelsen var den store politiske avstanden og det faktum at MDG har stilt full oljebrems i ultimatums form. Overraskende for mange har Støre hele tiden holdt døra på gløtt for Venstre, men dette har vært mer taktikk enn realitet. Støre har nemlig vært overbevist om at Venstre selv, før eller senere, ville komme til å lukke døra. Og det skjedde da altså i sommer.

Dermed står Støre igjen med Sp som opplagt samarbeidspartner pluss et åpenlyst frieri til SV og ikke minst KrF. Å få MDG på vippen er og blir en vond drøm, både for Støre og Solberg. Alternativet for Ap og Høyre er rett og slett å bli større, og det er fullt mulig med så vidt mange tidligere og nye velgere på gjerdet. En måned er svært lang tid i politikken.

Artikkeltags