Giskes comeback

Trond Giske talte lørdag under Orkland Arbeiderpartis stiftelsemøte.

Trond Giske talte lørdag under Orkland Arbeiderpartis stiftelsemøte. Foto:

Lørdag gjorde Trond Giske politisk comeback i Arbeiderpartiet. Hvilken rolle og innflytelse han vil få i Ap, gjenstår å se.

DEL

KOMMENTARTrond Giske ble tatt imot med stående applaus og varme smil da han var gjestetaler på stiftelsesmøtet i det sammenslåtte Orkland Arbeiderparti. Giske var kort og godt hos sine egne da han brøt stillheten etter å ha vært sykmeldt siden før jul som følge av varslersakene mot ham. 1. januar trakk Giske seg som Ap-nestleder og finanspolitisk talsmann. Da hadde han ikke lenger den nødvendige tillit hos Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Lørdag var det stortingsrepresentanten Giske som var i ilden med en tale spekket av politisk gjenreisning. Giske kom naturlig nok inn på det han selv karakteriserte som upassende og ubehagelige hendelser. Han beklaget og sa seg lei for at han ikke har vært bevisst nok på sin rolle og makt i sosiale sammenhenger. Giske virket ydmyk og unngikk klokelig å ta noen form for omkamp med partilederen. Han lot seg heller ikke lokke ut på galeien av spørrelystne pressefolk.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

I stedet holdt Giske en sterk tale spekket av politikk. Også her var Giske ydmyk da han innrømmet at han og Ap sviktet i valgkampen. Det var ikke velgerne det var noe galt med, men det var for mange som ikke kjente igjen det Ap de så og hørte. Giske snakket mye om skolens evne til å løfte de svake, arbeid til alle, distriktspolitikk og innvandringspolitikk. Han kom med et klart budskap om at Ap aldri vil svikte velferdsstaten og han snakket varmt om det tette forholdet mellom Ap og fagbevegelsen. Giske gleder seg også til å gjenoppta arbeidet på Stortinget, nå som medlem av familie- og kulturkomiteen.

Det skal bli spennende å se hvilken rolle Trond Giske nå inntar, og ikke minst får mulighet til å innta, i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Giske må naturlig nok konsentrere seg om familie- og kultursaker, men han bør også få rom til å engasjere seg på andre saksområder. Giske er en allrounder og god retoriker som tar all slags politikk på strak arm. Derfor må også Ap-leder Jonas Gahr Støre etter hvert våge å slippe Giske fram på en litt bredere front. Ap har ikke råd til å kaste vrak på Giskes mange gode kvaliteter. Samtidig må verken Giske eller hans støttespillere bli fristet til ny maktkamp. Det vil være ødeleggende for Arbeiderpartiet.

Trond Giske er et politisk dyr.

Men først og fremst må Trond Giske i praksis vise at han har lært å opptre sømmelig i sosiale sammenhenger. Han vil naturlig nok bli fulgt med argusøyne. Trond Giske er et politisk dyr. Politikk er det han kan og har drevet med i over 30 år. Lørdag fikk vi et klart bevis på at Giske har mer å gi politisk. Trond Giske er riktignok litt skadeskutt, men sårene har mulighet til å kunne leges.

Artikkeltags