God start for Jonas

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg under partilederdebatten i Arendal mandag.

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg under partilederdebatten i Arendal mandag. Foto:

Jonas Gahr Støre blir kronet til seierherre i partilederdebatten mandag.

DEL

KOMMENTARDen NRK-sendte debatten fra Arendal ble startskuddet for innspurten til årets stortingsvalg om en snau måned. Ap-leder Støre får toppkarakter i avisene. Han får til og med skryt av politiske motstandere som Venstres Sveinung Rotevatn og Høyres Heidi Nordby Lunde.

Jonas Gahr Støre gikk offensivt ut i debatten og ga klare svar på hva Ap vil prioritere dersom han blir statsminister. Men også statsminister Erna Solberg ga et solid inntrykk. Det store spørsmålet er om velgerne som ikke har bestemt seg ble noe klokere. Og så må vi ikke glemme at det også er en rekke andre partier som kjemper om de 169 plassene på Stortinget.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Nå er tonen for valgkampen satt. Skatt og arbeid er og blir to viktige stikkord for den politiske dragkampen mellom Ap og Høyre. Arbeidsledigheten er på vei ned, og den økonomiske veksten er på vei opp. Dette er gode kort for den sittende statsministeren. Ap-lederen har måttet skifte strategi, for han kan ikke lenger bruke argumentet om at ledigheten øker.

Derfor er Støre nå opptatt av å peke på at andelen nordmenn i jobb er synkende, men også her kan Ap-lederen få problemer med argumentasjonen. Statsminister Solberg viste mandag en figur der sysselsettingsandelen ikke lenger faller. Om trenden har snudd, er det imidlertid for tidlig å si. Det avgjørende er imidlertid å se de lange linjene. Da ser vi en utvikling som bør bekymre både den ene og andre. Det er også et alvorlig trekk at tolv prosent av de unge står uten arbeid eller utdannelse. Det er en dårlig unnskyldning at dette tallet har vært høyt over flere år.

Solberg kunne videre slå i bordet med tall som etter hennes mening motbeviser Støres påstand om at dagens regjering har brukt opp det økonomiske handlingsrommet for neste generasjon ved å gi skattelettelser og bruke stadig flere oljemilliarder. Behovet for økonomisk inndekking i 2060 anslås nå å være det samme som det den rødgrønne regjeringen anslo i 2013.

Det er en fattig trøst for neste generasjon. Poenget er jo at Høyre og Frp må finne penger til ytterligere skattelettelser. I tillegg har politikerne bundet opp mange milliarder til økt satsing på samferdsel og militære formål. Da blir det ekstra vanskelig å få endene til å møtes når eldrebølgen kommer og oljeinntektene avtar. Vi tør ikke tenke på hvordan det vil gå dersom partiene som vil stoppe videre oljeleting skulle få en hånd på rattet etter valget. Da blir det virkelig smalhans uavhengig av om statsministeren heter Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre.

Artikkeltags