Hareides avklaring

KrF-leder Knut Arild Hareide har gitt klar beskjed om at han ikke kommer til å felle en eventuell borgerlig regjering etter valget.

KrF-leder Knut Arild Hareide har gitt klar beskjed om at han ikke kommer til å felle en eventuell borgerlig regjering etter valget. Foto:

Vi konstaterer at det å stemme KrF betyr at Frp blir sittende i regjering.

DEL

KOMMENTARKnut Arild Hareide sier nå at KrF ikke kommer til å felle dagens regjering dersom det blir fortsatt borgerlig flertall etter valget. Håpet er fortsatt å skifte ut Frp med KrF og Venstre, men Erna Solberg får altså mulighet til å ha Frp med på laget. Inntil videre, vel å merke.

– Det er naturlig at Erna fortsetter. Når vi har pekt på henne som statsministerkandidat, blir det rart å felle henne etter valget, også dersom hun velger å bli sittende med Frp, sier Hareide som begrunnelse. Dersom KrF ikke kommer med i Solbergs regjering, vil partiet gå i klar opposisjon og ikke lenger være et støtteparti for Høyre/Frp-regjeringen.

KrF gir dermed ingen borgerlige garantier for de neste fire årene. Dersom Høyre/Frp-regjeringen blir felt, til tross for at det er et borgerlig flertall på Stortinget, kan det åpne seg en ny situasjon for KrF. Men KrF kan også få en ny rolle dersom det borgerlige flertallet ryker.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Foran 2013 -valget var beskjeden fra de fire borgerlige partiene at et borgerlig flertall skulle gi en borgerlig regjering. Nå er situasjonen en annen, spesielt for KrFs del. Problemet er den politiske avstanden til Fremskrittspartiet. Derfor er det utelukket for KrF å inngå en ny samarbeidsavtale med Høyre/Frp-regjeringen. Erna Solberg må da eventuelt søke samarbeid fra sak til sak i Stortinget. Det er en farefull ferd for en mindretallsregjering. Samtidig har det en pris for KrF å felle Solbergs regjering ved en ny korsvei. Det vil jo innebære at KrF indirekte innsetter Jonas Gahr Støre som statsminister.

Erna Solberg har ikke lyktes i å bygge bro mellom de fire borgerlige partiene. Avstanden har kort og godt blitt større. Det går klart fram av en meningsmåling som Respons analyse har utført for Aftenposten og Stavanger Aftenblad. Her er de aktuelle velgerne blitt spurt. Samtidig har klimaet mellom de borgerlige partilederne blitt kjøligere. KrF-lederen sa i sommer nei til å være med på felles borgerlige markeringer. Hareide ville ikke lenger la seg avbilde sammen med Frp-leder Siv Jensen i slike settinger.

KrF-leder Hareides nye avklaring innebærer lite nytt i forhold til hvordan vi, og mange med oss, har tolket situasjonen. Det nye er at Hareide sier rett ut at han ikke vil felle dagens regjering ved første korsvei. Ap-leder Jonas Gahr Støre kan dermed, med rette, hevde at en stemme på KrF også er en stemme på Frp i regjering. Det er en karakteristikk som vil smerte i store deler av KrFs velgermasse.

KrF-leder Hareides nye avklaring innebærer lite nytt i forhold til hvordan vi, og mange med oss, har tolket situasjonen.

På den annen side må Støre ikke bli for hard i ordbruken mot KrF, for i en gitt situasjon kan han bli avhengig av KrFs stemmer i Stortinget. Det kan bli tilfelle dersom Miljøpartiet De Grønne havner på vippen i Stortinget. Da kan Hareides bli en reddende engel for Jonas Gahr Støre hvis MDG står fast på sitt ultimatum om full stopp i videre oljeleting.

Artikkeltags