Idrettens rause pengebruk

Det stormer fortsatt rundt idrettspresident Tom Tvedt.

Det stormer fortsatt rundt idrettspresident Tom Tvedt. Foto:

Det ramler stadig nye skjeletter ut av Norges Idrettsforbunds pengeskap.

DEL

Nok en gang er det tidligere raus pengebruk som skaper storm rundt toppledelsen i forbundet. I årene fra 2011 til 2015 brukte NIF over ti millioner kroner på konsulentselskapet First House.

KOMMENTAREkstra pikant er det at Frp-politikeren Sylvi Listhaug var aktiv First House-lobbyist, innleid av NIF, for å få OL til Oslo i 2022. Men Frp sa likevel et rungende nei til at den norske staten skulle stille seg bak en slik søknad, og det samme standpunktet landet også Høyre på. Her har altså NIF kastet perler for svin.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det er helt forståelig at Norges idrettsforbund har brukt, og ønsker å bruke, mye energi og penger på å få internasjonale arrangementer lagt til Norge. Vinter-OL på Lillehammer i 1994 var åpenbart en suksess, både sportslig og omdømmemessig for Norge. Derfor bør Norge også ved nye korsveier søke å få slike mesterskap. Og det vil være blåøyd å ikke tro at en slik prosess ikke koster penger. Men NIF bør tenke seg om minst to ganger før forbundet hyrer inn dyre konsulentselskaper. Å ansette eksperter vil som oftest være billigere, og da beholder også NIF kompetansen.

Pressens nye gjennomgang av bilagene i idrettsforbundets regnskaper har videre avdekket at idrettstoppene har brukt over 300.000 kroner for å hyre inn en coach for intern lagbygging. Og denne rause pengebruken kommer på toppen av tidligere avsløringer om dyre middager og solide alkoholregninger fra idrettstoppenes side. Idrettspresident Tom Tvedt var riktignok ikke med på den største utskeielsen under OL i London, men det er underordnet i denne sammenhengen. Og rett skal være rett: Norges idrettsforbund har innført nye og svært stramme regler for å få dekket utgifter til alkohol.

Men tidligere blemmer rir fortsatt NIF-toppene som en mare. En spørreundersøkelse som InFact har gjort for VG bør være en alvorlig vekker for idrettstoppene. Over halvparten av de spurte mener at omdømmet til ledelsen i idretten har blitt klart svekket de to siste årene. Fire av ti har klart svekket tillit til Tom Tvedt. Hver fjerde spurte mener Tvedt gjør en svært dårlig jobb.

Åpenhet er spesielt viktig i organisasjoner som NIF.

Pressen har forbilledlig klart å presse NIF til åpenhet om regnskapene, også på bilagsnivå. Dermed måtte det dukke opp flere ubehagelige regninger. Åpenhet er viktig for å sikre tillit og legitimitet på alle plan i samfunnet. Åpenhet er spesielt viktig i organisasjoner som NIF. Idrettsforbundets ekstravagante pengebruk står i grell kontrast til dugnadsånden og vaffelstekingen som preger aktivitetene på grasrota i norsk idrett. Nå må Tom Tvedt & co sette alle kluter til for å gjenskape et godt omdømme. Det synes å bli en tung femmil.

Artikkeltags