Idyllen er brutt i Ernas leir

Idyllen i den borgerlige leiren er ikke på samme nivå i 2017 som den var under Arendalsuka for fire år siden.

Idyllen i den borgerlige leiren er ikke på samme nivå i 2017 som den var under Arendalsuka for fire år siden. Foto:

Det er mildt sagt et kjølig forhold internt i den borgerlige leiren.

DEL

KOMMENTARIsfronten mellom KrF og Frp er dårlig nytt for statsminister og brobygger Erna Solberg.

Det toppet seg etter innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og KrF-leder Knut Arild Hareides runde i Politisk kvarter på NRK onsdag. Torsdag ble det kjent at KrF ikke lenger vil være med på felles borgerlige markeringer i årets valgkamp. Bakgrunnen for det siste er at KrF jo ønsker en Solberg-regjering uten Frp, men med Høyre, Venstre og KrF.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det ble virkelig opphetet stemning mellom Listhaug og Hareide onsdag. Hareide beskyldte Listhaug for løgn, og så kvitterte Listhaug med å hevde at Hareide «sleiker imamer opp etter ryggen». Dermed måtte Erna Solberg rykke ut og gi statsråd Listhaug korreks for språkbruken, som ifølge statsministeren ikke hører hjemme i en norsk valgkamp, og spesielt mellom to partier som samarbeider. Det er andre gang statsministeren har irettesatt Listhaug i det offentlige rom. Gud vet hvor mange ganger hun har fått kjeft på kammerset. Det hører med at Frp-leder og finansminister Siv Jensen tidligere på dagen forsvarte Listhaugs argumentasjon, og ikke gikk i rette med hennes ordvalg.

Foran valget i 2013 var det nærmest idyllisk forhold mellom de fire borgerlige partiene. Da lovet de fire partilederne at et borgerlig flertall skulle gi en borgerlig regjering. Det ble da også resultatet, ved at Høyre og Frp dannet regjering basert på en samarbeidsavtale med Venstre og KrF. Men nå har pipa fått en annen lyd. Både KrF og Venstre ønsker å sende Frp på dør. Det eneste de er enige om, er at Erna Solberg bør fortsette som statsminister.

Knut Arild Hareide vil rett og slett ikke bli avbildet sammen med Siv Jensen.

Venstre-leder Trine Skei Grande har vinglet i strategien rundt regjeringsspørsmålet. I forkant av vårens landsmøte sa hun at Venstre vil felle dagens regjering for å få en Solberg-regjering med Venstre og KrF. Den ideen ble raskt skutt ned av partikolleger, og nå er Venstre igjen en garantist for at det blir en borgerlig regjering dersom det blir borgerlig flertall. På den annen side står KrF-ledelsen fast på sin beskjed til velgerne. Dersom KrF ikke får innfridd partiets førstevalg, er det flere alternative løsninger. Mest sannsynlig blir KrF da et rent opposisjonsparti, men KrF kan også bli en reddende engel for Ap-leder Jonas Gahr Støre.

På denne bakgrunn er det logisk at KrF ikke vil stille på felles markeringer mellom de fire borgerlige partiene. Knut Arild Hareide vil rett og slett ikke bli avbildet sammen med Siv Jensen. Firerbanden fra 2013 er oppløst. For Erna Solberg er det dårlige nyheter at den borgerlige sprekken blir så synlig for velgerne. Og bedre blir det ikke at Frp og KrF så til de grader går i strupen på hverandre. Når krybba er tom, bites hestene.

Artikkeltags