Ikke kluss med EØS

Frp-leder og finansminister Siv Jensen vil reforhandle deler av EØS-avtalen.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen vil reforhandle deler av EØS-avtalen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det skapes nå ny politisk usikkerhet om EØS-avtalen.

DEL

KOMMENTARFrp-leder Siv Jensen vil reforhandle deler av avtalen med EU. Senterpartiet vil si opp avtalen og erstatte den med en handelsavtale. Både statsminister Erna Solberg og utfordrer Jonas Gahr Støre presses altså fra hver sin kant i dette spørsmålet.

Siv Jensen er «lei av meningsløs overstyring fra Brussel». Hun viser til at Frp har programfestet å reforhandle deler av EØS-avtalen og forbedre den på tre punkter: Stanse trygdeeksporten til Europa, innføre permanent grensekontroll og innføre strengere kontroll av pengestrømmene.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter

– Millioner av skattekroner forsvinner ut av landet hvert eneste år. Vi skal ikke fungere som Europas sosialkontor, sier Jensen til Dagens Næringsliv. Hun er spesielt opptatt av å kutte i barnetrygd og kontantstøtte som sendes til utlandet. Det kan skje ved at ytelsene blir regulert i forhold til lønnsnivået i landene.

Utenriksminister Børge Brende (H) gjør det krystallklart at han ikke vil være med på noen lefling med EØS-avtalen. Han mener det er «avsindig ubegavet» og «uklokt» å skape usikkerhet rundt denne avtalen.

Tirsdag var det debatt om EØS-avtalen i regi av NHO. Her gikk stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) oppsiktsvekkende langt i å parkere sin egen partileder. «Reforhandle» er kanskje ikke rette ordet, innrømmet Bjørnstad. Han hevdet at det ikke behøver å være aktuelt med reforhandling dersom det er mulig å få til nødvendige endringer innenfor avtalen.

Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim var klar på Senterpartiets primære krav, men hun la også vekt på at det viktigste er å få en offentlig utredning om et alternativ til EØS. Her mener Sp at det også må skjeles til det faktum at britene nå går ut av EU. Sp-nestlederen vil ikke være med på at partiet setter norske arbeidsplasser i spill.

EØS-avtalen har tjent Norge godt siden den trådte i kraft for 23 år siden. Den har gitt norske bedrifter tilgang til EUs indre marked. Men EØS er langt med enn en handelsavtale. EØS er en dynamisk avtale som «legger på seg» for hvert år som går. Avtalen medfører like kjøreregler og forutsigbare rammevilkår. Alternativet må ikke bli at vi lager nye barrierer. Vi må ta på alvor at norske bedriftsledere er bekymret. Bare det å få en debatt om alternativer til EØS skaper en stor usikkerhet, og gir dermed en viss risiko for at europeiske aktører velger bort Norge.

EØS-avtalen har tjent Norge godt siden den trådte i kraft for 23 år siden.

– Det er en illusjon å tro at Norge kan få et bedre resultat ved å reforhandle EØS, sier EU/EØS-minister Frank Bakke-Jensen (H) til ANB. Godt sagt. Utredningen som Sp ber om blir bare et spill for galleriet. Vi må heller bruk handlingsrommet til å forbedre EØS-avtalen.

Artikkeltags