Jensen på tynn is

Finansminister Siv Jensen under høringen om SSB-saken torsdag.

Finansminister Siv Jensen under høringen om SSB-saken torsdag. Foto:

Finansminister Siv Jensen (Frp) er hardt presset av Stortingets kontrollkomité.

DEL

KOMMENTARTorsdag var det en ny høring i den såkalte SSB-saken. Bakgrunnen er det faktum at Christine Meyer i fjor høst ble tvunget til å gå av som direktør for Statistisk sentralbyrå. Den forrige høringen gikk på essensen i saken, mens det onsdag var striden rundt flere notater som var tema.

Komitéleder Dag Terje Andersen (Ap) går langt i å antyde at Finansdepartementet har manipulert gjennom nye påtegninger i disse notatene to dager før de i 10. januar i år ble sendt over til Sivilombudsmannen. Andersen hevder at det er snakk om et annet meningsinnhold, i noen tilfeller med stikk motsatt konklusjon. Siv Jensen bedyrer at det ikke dreier seg om manipulering, men bare leseveiledning.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

De aktuelle notatene er sentrale, ikke minst fordi Jensen og Meyer har ulike forklaringer på hvordan disse møtene forløp. Essensen i SSB-saken går på hvilket tidspunkt Finansdepartementet ga beskjed om at SSB var på ville veier i omorganiseringsprosessen, om dette skjedde tidlig eller sent i fjor.

Christine Meyer mener at hun hadde ryggdekning fra departementet inntil det ble kjent at forskeren som har stått bak det omstridte innvandringsregnskapet ble «avskiltet» som forsker. Siv Jensen hevder på sin side at SSB fikk klare signaler allerede i januar i fjor.

I denne saken gjelder det å ha to tanker i hodet samtidig. Politikerne har nemlig fått det som de vil, ved at Meyer er ofret og den omstridte omorganiseringen er stoppet. Slik sett har også Siv Jensen allerede kommet seirende ut. På den annen side kan det reises spørsmål ved om Stortinget er riktig informert underveis. Siv Jensen har fossrodd og gitt lite tillitvekkende svar. Hun har ikke hatt god nok styringsdialog med SSB. Samtidig har hensynet til SSBs uavhengighet også måttet spille inn.

Det blir neppe flertall for mistillit mot Siv Jensen i innstillingen fra Stortingets kontrollkomité. Våre øyne er rettet mot KrF som i tilfelle kan utløse en slik situasjon. Svaret får vi ventelig 20. mars. Her blir det trolig framført kritikk fra opposisjonens side.

Siv Jensen har fossrodd og gitt lite tillitvekkende svar.

Så langt synes det klart at Finansdepartementet har forsøkt å sminke notater slik at de skulle ta seg penest mulig ut i ettertid. Det er mildt sagt påfallende at departementet først må presses til å sende over de aktuelle notatene og så kommer med påtegninger i disse to dager før de sendes over. Men sminken har fortjenstfullt blitt avdekket. Forskjellen på en Jensen med og uten sminke er avslørende. Det tar seg ikke pent ut for Siv Jensen når hennes historie skal skrives.

Artikkeltags