Kampen i og om KrF

Dersom Knut Arild Hareide taper kampen om KrFs veivalg seiler trolig Kjell Ingolf Ropstad opp som aktuell kandidat til å ta over som partileder.

Dersom Knut Arild Hareide taper kampen om KrFs veivalg seiler trolig Kjell Ingolf Ropstad opp som aktuell kandidat til å ta over som partileder. Foto:

Dragkampen om KrFs politiske veivalg hardner til.

DEL

KOMMENTARDet spisser seg til internt i KrF. I tillegg forsøker statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre å lokke med godbiter. På et ekstraordinært landsmøte 2. november skal KrF avgjøre om partiet skal søke regjeringsmakt. Alternativene er å gå inn i regjeringen til Erna Solberg eller gå sammen med Ap og Sp i en regjering ledet av Jonas Gahr Støre.

KrF-leder Knut Arild Hareide anbefaler en sving til venstre, mens partiets to nestledere ønsker å forsøke først med dagens regjering. KrF synes å være delt på midten i dette spørsmålet. I tillegg er det noen som ønsker å fortsette i opposisjon på vippen i Stortinget. Ifølge NRK har Knut Arild Hareide signalisert overfor sentralstyret at det vil være naturlig av ham å trekke seg som partileder dersom KrF velger en annen kurs enn den han anbefaler. Hareide vil verken bekrefte eller avkrefte det som er sagt på interne møter.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

På den annen side vil det være naivt av ham å tro at en slik beskjed ikke vil lekke ut. Derfor er det god grunn til å tro at det var bevisst strategi fra Hareide å legge lederposisjonen i potten. Han står nemlig sterkt i partiet, og mange tvilere vil nok la seg påvirke til å følge i lederens fotspor siden alternativet er å miste ham som leder. Dersom Hareide går tapende ut av veivalget, blir det trolig nestleder Kjell Ingolf Ropstad som tar over KrF-skuta.

I så måte er det interessant at det er nettopp Ropstad som har startet en egen prosess for å lokke fram forhandlingsvilje i henholdsvis Høyre og Arbeiderpartiet. En innstramming i abortloven er her et sentralt KrF-krav for blant annet å hindre utsortering av barn med Downs syndrom og tvillingabort. Statsminister Erna Solberg har stilt seg åpen for å diskutere dette med KrF, selv om det betyr å gå på akkord med Høyres politikk. På den annen side har Ap-leder Jonas Gahr Støre stilt seg positiv til å diskutere økt barnetrygd med KrF. 

Dersom Knut Arild Hareide går tapende ut av veivalget, blir det trolig nestleder Kjell Ingolf Ropstad som tar over KrF-skuta.

Både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre har sagt at de ikke vil blande seg inn i KrFs interne prosess, men dette er en sannhet med visse modifikasjoner. Statsminister Solberg gikk nylig hardt ut mot KrF-lederen med sterke ord. Årsaken er at de to ikke ser virkeligheten med de samme øynene. Mange i KrF mener at det var utidig innblanding fra statsministeren. Fra Erna Solbergs side var dette nok et svært så kalkulert utspill. Det synliggjorde samtidig at panikken er i ferd med å spre seg i Høyre.

Takket være en pågående, og i noen tilfeller en imøtekommende, presse får vi fram reelle politiske motsetninger. Partene må også vise noen forhandlingskort i forkant. Det handler tross alt ikke bare om KrFs indre liv, men om hvilken regjering landet skal ha eller få.

Artikkeltags