Klar støtte til EØS

Bare 17 prosent av de spurte vil erstatte EØS med en handelsavtale.

Bare 17 prosent av de spurte vil erstatte EØS med en handelsavtale. Foto:

Nordmenn flest slår ring om EØS-avtalen.

DEL

Det kommer klart fram i en meningsmåling som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Bare 17 prosent av de spurte svarer ja på spørsmål om Norge bør si opp EØS-avtalen og erstatte den med en handelsavtale med EU. 50 prosent svarer nei, mens en tredel av de spurte ikke vet hva de skal svare.

KOMMENTAR– Dette er et uttrykk for at nordmenn har et trygt og avklart forhold til EU, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre ganske så treffende. EØS-avtalen kom som en følge av at den gamle handelsavtalen med EU var i ferd med å gå ut på dato. Bakteppet var at Norge hadde sagt nei til EU-medlemskap i 1972, og at det fort kunne bli et nytt nei i 1994.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

EØS-avtalen har tjent Norge godt siden den trådte i kraft for 23 år siden. Den har gitt norske bedrifter tilgang til EUs indre marked, og er i tillegg langt mer enn en handelsavtale. EØS er en dynamisk avtale som legger på seg for hver dag som går. Avtalen medfører like kjøreregler og forutsigbare rammevilkår. EØS knytter Norge til det meste innenfor EUs fire friheter; fri bevegelse av varer, tjenester, kapital og personer.

Spissformulert er Norge trekvart medlem av EU, uten stemmerett. Alternativet til EØS burde være et fullt norsk medlemskap i EU, men det er det bare de færreste her til lands som er tilhengere av. To av tre nordmenn sier nei til EU-medlemskap. Frp har blitt et nei-parti og det tidligere ja-partiet Ap tar dessverre ikke lenger stilling, og på Stortinget er det nå nei-flertall.

De siste årene har det fra visse hold kommet forsterket ønske om at en ny handelsavtale bør kunne avløse EØS-avtalen. Britenes brexit har gitt vann på mølla. Det er spesielt Sp, SV og Rødt som kjører på denne EØS-negative linjen. Også i store deler av fagbevegelsen er det betydelig EØS-motstand. Videre vil Frp reforhandle deler av EØS-avtalen på områder som gjelder arbeidsinnvandring og trygdeeksport.

På denne bakgrunn er det betryggende å registrere et solid flertall EØS-ja blant dem som tar stilling til spørsmålet i den ferske Opinion-målingen. Heller ikke blant de klare nei-partiene er det full oppslutning om denne linjen blant partiets velgere. For SV-leder Audun Lysbakken bør det vær et tankekors at bare hver sjette SV-velger vil bytte ut EØS med en handelsavtale.

Spissformulert er Norge trekvart medlem av EU, uten stemmerett.

EØS-avtalen har sine svakheter. De fleste av disse kan Norge leve godt med. Samtidig er det er handlingsrom som kan utnyttes bedre. Men det er blåøyd å tro at Norge kan reforhandle fram en bedre EØS-avtale. En handelsavtale blir å ta tre steg tilbake. Det vil ikke nordmenn flest være med på.


Artikkeltags