KrF tenker i nye baner

KrF-leder Knut Arild Hareide lover klarere strategi.

KrF-leder Knut Arild Hareide lover klarere strategi. Foto:

KrF går i seg selv for å bli tydeligere på hva som er partiets prosjekt.

DEL

KOMMENTARDet var budskapet fra KrF-leder Knut Arild Hareide til de 350 deltakerne på partiets landskonferanse nylig. Han karakteriserte situasjonen som alvorlig. Bakteppet er at KrF i fjor høst fikk 4,2 prosent og dermed gjorde det dårligste stortingsvalget siden krigen.

Hareide varsler derfor at det nå må tas modige valg. Samtidig mener KrF-lederen at det ikke er behov for å finne opp det politiske kruttet på nytt. Det er først og fremst partiets strategi som må bli tydeligere. Ifølge VG har KrF-ledelsen nå tegnet et veikart for å føre KrF inn i Erna Solbergs regjering sammen med Høyre, Frp og Venstre.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

- Samarbeidsspørsmålet står ikke på vår agenda nå. VGs opplysninger medfører ikke riktighet. KrF har en helt åpen strategiprosess der ingen løp er lagt, og der alle skal få si sitt, uttaler Hareide. Han innrømmer imidlertid at det vil komme en avklaring senere i stortingsperioden. I sin tale til de tillitsvalgte advarte han mot å rote med kart og terreng.

Hareide peker på at politikken er det viktigste, og så skal strategien meisles ut etter den. Men denne tankegangen henger ikke helt på greip når vi tar for gitt at Hareide allerede har slått fast at programmet er enestående godt. Da er det bare å gå rett på tydeliggjøring, altså samarbeidsspørsmålet. Enda mer avslørende blir det når Hareide innrømmer at noen i KrF kommer til å bli skuffet når partiet blir klarere på retningsvalget.

I fjor gikk KrF til valg på å skaffe landet en regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF. Det var det svært lite realisme i, for de færreste hadde tro på at statsminister Erna Solberg ville våge å sende Frp på dør. KrF har etter valget inntatt rollen som konstruktivt opposisjonsparti. Vippeposisjonen i Stortinget er utnyttet til å få gjennomslag for noen politiske hjertesaker. Men så langt synes dette ikke å ha gitt uttelling hos potensielle velgere. KrF har ligget under den magiske sperregrensen på flere meningsmålinger, senest med skarve 3,6 prosent på Opinions ferske måling for ANB.

Hareide innrømmer at noen i KrF kommer til å bli skuffet når partiet blir klarere på retningsvalget.

Det springende spørsmålet er om og i tilfelle når KrF vil konkludere klarere på om partiet skal gå inn i Solberg-regjeringen. Lederen i Hordaland KrF, Pål Kårbø, er blant dem som har tatt til orde for dette. Alternativet er å lene seg mot Ap og Jonas Gahr Støre. Mye tyder på at KrF vil velge borgerlig samling. Mange av KrFs kjernevelgere vil imidlertid ha problemer med å godta at KrF gjør det stikk motsatte av det partiet lovet dyrt og hellig. Men tilgivelse er det kanskje rom for når det politiske terrenget har forandret seg.

Artikkeltags