KrFs harde maktkamp

Forholdet mellom Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad er neppe hjertelig. Her sammen med  Olaug Bollestad.

Forholdet mellom Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad er neppe hjertelig. Her sammen med Olaug Bollestad. Foto:

Den interne maktkampen i KrF fram mot partiets veivalg 2. november var tøffere enn det vi hittil har fått inntrykk av.

DEL

KOMMENTARVG kunne mandag avsløre detaljer som underbygger dette. Kjell Ingolf Ropstad la seg på en mer offensiv tone etter et møte på statsminister Erna Solbergs kontor. Ett av temaene her var mulighetene for å endre abortloven. Og resultatet ble da til slutt at Ropstads blå fløy trakk det lengste strået på det ekstraordinære KrF-landsmøtet. KrF-leder Knut Arild Hareide varslet da sin avgang, og Ropstad fikk i oppgave å lede forhandlingene med regjeringspartiene om både neste år statsbudsjett og en plattform for en bred borgerlig regjering med Erna Solberg som fortsatt statsminister.

Allerede i utgangspunktet var KrF-ledelsen splittet i synet på hvilket veivalg KrF burde ta. KrF-leder Hareide ville gå i regjering med Ap og Sp, mens nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad ønsket å forsøke først med Erna Solberg & co. Så ble det en intern maktkamp der begge sider fikk argumentere fram mot det avgjørende landsmøtevedtaket. Kjell Ingolf Ropstad innrømmer overfor VG at han en stund var i tvil om hvor hardt han skulle gå ut.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Men etter møtet med Erna Solberg og Høyres to nestledere ble tvilen ryddet av veien. Da Erna Solberg åpnet for å forhandle om abortlovens paragraf 2 c og spørsmålet om tvillingabort, og offentlig bekreftet dette, øynet Ropstad stor mulighet for seier. Abort-utspillet ble riktignok rettet mot både Ap-leder Jonas Gahr Støre og Høyre-leder Erna Solberg, men Ropstad hadde på forhånd sikret seg positivt signal fra Solberg mens han visste at Støre kom til å måtte vende tommelen ned.

Ropstad skal internt overfor en av Hareides nærmeste rådgivere ha «røpet» at han håpet at Hareides linje ville vinne. Da må Ropstad i tilfelle ha hatt jugekors bak ryggen. Men det er nok den avtalte abortavklaringen med Erna Solberg som har skapt mest vondt blod hos Hareide og hans støttespillere. Abortutspillet må Hareide med rette ha oppfattet som en kniv i ryggen, for dette var en uryddig tyvstart på regjeringsforhandlingene. Og det er liten tvil om at nettopp denne avklaringen bidro til å vippe KrF-landsmøtet i favør av Erna Solberg. Når historien skal skrives, vil det vise seg at denne krampaktige manøveren får stempel som en lite ærerik episode i Erna Solbergs politiske liv. 

Abortutspillet må Hareide med rette ha oppfattet som en kniv i ryggen.

Enda mer interessant vil det bli når Knut Arild Hareide etter hvert letter på sløret. Kjell Ingolf Ropstad brøt spillereglene som partiledelsen hadde lagt på forhånd. Opplegget var nemlig at diskusjonen om veivalget skulle være en ren KrF-prosess der andre partier ikke skulle blandes inn. Rå maktkamp foregår i alle partier. Nå har vi til fulle fått blottlagt at heller ikke KrF er noen søndagsskole.

Artikkeltags