Listhaug ble satt på plass

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har kommet på kant med Stortinget.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har kommet på kant med Stortinget. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) gikk på et kraftig nederlag i Stortinget tirsdag.

DEL

Gjeldende politikk overfor unge asylsøkere fra Afghanistan ble liberalisert. Opposisjonen stemte nemlig for et knippe Ap-forslag som går en smule i den retningen. Hvor stor effekt endringene får, gjenstår å se.

KOMMENTARBakgrunnen for saken er de mange unge voksne migrantene fra Afghanistan som har fått avslag på sine asylsøknader og dermed skal sendes i retur til områder i hjemlandet som anses som trygge. Det var den rødgrønne regjeringen til Jens Stoltenberg som i 2009 strammet inn regelverket og innførte gjeldende bestemmelse om midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år. Denne oppholdstillatelsen opphører på 18-årsdagen, som jo er myndighetsalderen i Norge.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Men så er problemet at innvandringsminister Listhaug, ifølge Arbeiderpartiet, har tøyd asylforliket fra 2015 i mer restriktiv retning enn det er grunnlag for i Stortinget. Dermed måtte Ap legge fram forslag som retter opp kursen. Det springende punktet her er instruksen som Listhaug innførte 29. mars. Den har resultert i at flere av «oktoberbarna» får opphold enn det som var stortingsflertallets intensjon.

Derfor samlet flertallet på Stortinget seg om at mangel på omsorgspersoner, nettverk og ressurser til å etablere seg i hjemlandet skal ha betydning for de aktuelle unge afghanerne, både nye og gamle tilfeller. Dette er i tråd med vedtaket fra Ap-landsmøtet i april om å innføre såkalte sårbarhetskriterier. Det spesielle, og tvilsomme, er at Stortingets endring gis med tilbakevirkende kraft. Dermed blir saker med vedtak etter 1. oktober i fjor behandlet på nytt.

– Vi legger ikke opp til å liberalisere. Vi legger heller ikke opp til en strengere linje, sier Ap-talskvinne Rigmor Aasrud. Hun poengterer at noen vil få vedtaket sitt omgjort mens andre kan ende opp med avslag. Det hører med til historien at Ap-ledelsen har vært utsatt for et enormt press fra store deler av grasrota i partiet i denne asylsaken. Så spørs det om Ap klarer å kapre flere velgere på grepet som nå er tatt. Det er god grunn til å tvile.

Fremskrittspartiets talsmann, Jon Helgheim, mener at Norge nå blir en frihavn for grunnløse asylsøkere. Det er grov overdrivelse, og sender nettopp det signalet som ikke bør sendes. På den annen side kan selv små justeringer sende feil signaler. Også det bør være et tankekors.

Selv små justeringer kan sende feil signaler.

Det interessante i denne saken er imidlertid at Sylvi Listhaug har strammet inn mer enn det hun har ryggdekning for i Stortinget. Det er ikke flertall for slik Frp-politikk. En overivrig statsråd må regne med å bli satt på plass av våre folkevalgte. I denne saken har Listhaug blitt truffet av sin egen boomerang.


Artikkeltags