Listhaug sparker under beltestedet

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) provoserer med sitt siste utspill.

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) provoserer med sitt siste utspill. Foto:

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) har nok en gang provosert og skapt politiske bølger.

DEL

KOMMENTAR«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonal sikkerhet», skriver Listhaug på sin Facebook-side. Teksten ligger på et bilde av bevæpnede og maskerte krigere - etterfulgt av «lik og del».

Bakgrunnen er at flertallet på Stortinget torsdag sa nei til et forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet om at Justisdepartementet skal kunne frata fremmedkrigere deres norske pass og statsborgerskap uten dom fra en domstol. Det hører med til historien at Arbeiderpartiets Hadia Tajik for to år siden karakteriserte fremmedkriger-forslaget som nå er nedstemt for «et nødvendig tiltak».

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det spesielle var at Listhaug rettet skytset mot Ap, samme dag som det var premiere på filmen om massakren 22. juli 2011. Ap-leder Jonas Gahr Støre har bedt statsminister Erna Solberg om å beklage Listhaugs utspill og få henne til å fjerne innlegget på Facebook. Etter en glideflukt ender statsministeren opp med å si at «dette var for tøft» og «over grensen».

Sylvi Listhaug møter krass kritikk fra KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande. Høyre-politikerne Henrik Asheim, Tina Bru og Stefan Heggelund er også blant de mange som har bedt om at Listhaugs innlegg bør slettes og beklages. Sylvi Listhaug selv ville ikke kommentere saken da statsrådene mandag møttes til tre dager med budsjettkonferanse. Frp-leder og finansminister Siv Jensen nøyde seg med å si seg enig i Listhaugs poeng.

Gang på gang har Listhaug lagt seg på en retorikk som er politisk splittende og ofte får fokus bort fra realiteten i sakene. Det er svært ødeleggende for politikeres omdømme og politikkens virkemåte. Erna Solberg bør sette foten ned overfor Listhaug og si at nok er nok. Problemet er at Listhaugs sterke ordbruk dessverre virker mobiliserende på kjernevelgerne til Frp. Dermed blir Erna Solberg avhengig av å ha Listhaug som en nyttig idiot. Skjønt idiot er vel feil ord, for både Solberg, Jensen og Listhaug vet inderlig godt hvilke krefter de her spiller på. Poenget vårt er at det bør være under Erna Solbergs verdighet å tenke slik.

Sylvi Listhaug retter et dypt usaklig og uanstendig spark mot Ap.

Sylvi Listhaug har med sin spesielle retorikk og markedsføring gjennom Facebook skapt skikkelig politisk røre. Hun retter et dypt usaklig og uanstendig spark mot Ap. Det gjør ekstra vondt når Listhaug treffer under beltestedet. Ekstra sørgelig blir det når Listhaug bevisst gjør politikken til en stygg og uvøren kampsport. Politikk bør i stedet være som eksemplarisk fotball der man tar ballen og ikke spilleren. Rene taklinger bør være normen også i politikken.

Artikkeltags