Listhaug står på sitt

«Der andre tier» er tittelen på Sylvi Listhaugs bok.

«Der andre tier» er tittelen på Sylvi Listhaugs bok. Foto:

Frp-politikeren Sylvi Listhaug er igjen på krigsstien, denne gangen i bokform.

DEL

KOMMENTARI kjent stil snakker Listhaug rett fra levra og kommer med en rekke angrep på politiske motstandere og dess like. Samtidig er boken et forsvarsskrift. Her er det lite anger og selvkritikk å spore. Listhaug står på sitt og forsvarer avgangen som justisminister. I egne øyne hadde hun beklaget nok. Noen ny beklagelse i Stortinget var ikke aktuelt. Det viktigste var å hindre at Erna Solberg ble avløst av Jonas Gahr Støre som statsminister.

Årsaken til mistilliten fra opposisjonen på Stortinget i mars var at Sylvi Listhaug hadde provosert med en Facebook-melding der hun skrev følgende: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet – Lik og del». Det hører med til historien at Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, allerede kvelden før hadde sagt det samme, men det var først da Listhaug kom på banen at det ble bråk.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Bakgrunnen var regjeringens forslag om å frata mistenkte fremmedkrigere og potensielle terrorister det norske statsborgerskapet, uten å gå til domstolene. Ap mente det var nødvendig med domstolsbehandling. Det Listhaug ikke visste, var at hun la ut Facebook-meldingen samme dag som det var premiere på filmen om Utøya-massakren. Dermed ble Listhaugs Facebook-melding et slag under beltestedet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre hevdet at Listhaug bevisst og kalkulert nørte opp under «det hatet som tok så mange liv 22. juli». Sylvi Listhaugs store feil var at hun mistenkeliggjorde andres motiver. Hun innser tydeligvis ikke at den retoriske stilen ofte fører til ekstra storm rundt henne. Listhaug kan erte på seg en gråstein. På den annen side er det positivt å ha politikere som kaller en spade for en spade.

Det mest interessante i Sylvi Listhaugs bok er imidlertid meningene som kan tolkes inn i dagens politiske situasjon. Hun mener at Fremskrittspartiets politikere har blitt «litt for flinke til å gjemme seg inne på kontorene våre og snakke med andre maktmennesker i stedet for å snakke med vanlige folk». Dette kan ikke tolkes som annet enn kritikk mot Siv Jensen og de andre Frp-statsrådene.

Listhaug kan erte på seg en gråstein.

Listhaug kommer også med krass kritikk av de to nestlederne i KrF, som begge ønsker at partiet skal gå inn i Erna Solbergs regjering. Ingen kan beskylde Listhaug for å være taktisk, dersom ønsket er å beholde KrF på borgerlig side. Men Listhaugs taktikk kan også være det motsatte, altså støte KrF bort slik at Frp kan få mulighet til å vokse i opposisjon. Det står i tilfelle i grell kontrast til ønsket om ikke å åpne for at Jonas Gahr Støre blir statsminister.

Artikkeltags