LO bør heie på Hareide

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen bør heie på KrF-leder Knut Arild Hareide for å gjøre Ap-leder Jonas Gahr Støre til statsminister.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen bør heie på KrF-leder Knut Arild Hareide for å gjøre Ap-leder Jonas Gahr Støre til statsminister. Foto:

Fagbevegelsen vil tape mange slag dersom KrF velger å gå inn i Erna Solbergs regjering.

DEL

KOMMENTARKrF vil nemlig ikke kunne prioritere arbeidslivs-saker i regjeringsforhandlinger med Høyre, Frp og Venstre. Pensjonsopptjening fra første krone er bare å glemme. Stortingets sammensetning vil riktignok være den samme uansett hvilken vei KrF går, men tyngdepunktet kan forskyves begge veier. Dermed svekkes også LOs og den øvrige fagbevegelsens muligheter.

En regjering av Ap, Sp og KrF vil derimot, med støtte fra SV, kunne føre en politikk som innfrir mange av fagbevegelsens hjertesaker. Da vil KrF måtte godta tjenestepensjon fra første krone også i privat sektor. Skattefradraget for fagforeningskontingent vil sikkert bli doblet, og det blir trolig satt en stopper for flere private aktører som personbefraktere på norske togstrekninger. Det vil også være mulig å reversere Solberg-regjeringens liberalisering av arbeidsmiljøloven, spesielt når det gjelder muligheten for midlertidige stillinger. Videre må vi ta med motstanden mot søndagsåpne butikker. Det er en hjertesak som forener KrF og fagbevegelsen.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Derfor er det mange i fagbevegelsen som i det stille krysser fingrene for å unngå at KrF sklir fasttømret over i den borgerlige leir. I så måte er det hakket bedre at KrF fortsetter i opposisjon, for da har venstresiden en viss mulighet til å inngå allianser i noen saker. Det siste året har nemlig KrF blitt med på flere slike vedtak, som å begrense mulighetene for innleie av arbeidskraft. Videre har KrF hjulpet til med å stoppe kuttet i dagpenger for arbeidsledige.

Med en borgerlig firepartiregjering, med flertall i Stortinget, blir bildet det motsatte. Da kan kutt i sykelønn og ytterligere liberaliseringer i arbeidsmiljøloven fort bli aktuell politikk. Venstres inntreden i regjeringen Solberg har økt sannsynligheten for dette. I denne situasjonen forsøker nok LO-ledelsen å ha to tanker i hodet samtidig. Det viktigste er å ha blikket rettet fram mot stortingsvalget i 2021. Målet er en ny rødgrønn regjering under ledelse av Jonas Gahr Støre. Samtidig er det slett ikke dumt å få KrF over som alliert, kortsiktig for de neste tre årene og for en bredere politisk plattform ved neste korsvei. 

Motstanden mot søndagsåpne butikker er en hjertesak som forener KrF og fagbevegelsen.

Selv om det er mange i fagbevegelsen som misliker mye av KrFs politikk, kan dette partiet også være bra å ha i viktige spørsmål. Alternativet er verre, basert på det faktum at det ikke er flertall for en rødgrønn regjering i Stortinget. Fagbevegelsen bør derfor heie på KrF-leder Knut Arild Hareide fram mot KrFs veivalg på landsmøtet 2. november. Arbeidstakere flest vil være tjent med at Erna Solberg blir avløst av Jonas Gahr Støre som statsminister allerede nå. Landet trenger en regjering som aktivt bygger opp under et organisert arbeidsliv.

Artikkeltags