Med USA i ryggen

Hangarskipet USS Harry S. Truman skal delta i den store Nato-øvelsen på norsk territorium.

Hangarskipet USS Harry S. Truman skal delta i den store Nato-øvelsen på norsk territorium. Foto:

50.000 allierte soldater skal i månedsskiftet oktober/november delta på en stor Nato-øvelse på norsk territorium.

DEL

KOMMENTARFor første gang siden 1989 er et amerikansk hangarskip i norsk farvann. Det liker SVs Lars Haltbrekken dårlig.

– Det er uheldig i forhold til Russland, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken. Han frykter et mer spent forhold til Norges store nabo i øst og poengterer også at hangarskipet USS Harry S. Truman er atomdrevet. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avviser kritikken. Han sier at alle bidrag til øvelsen er ønsket velkommen. Det gjelder også USAs innen rammen av Nato. Som vertsnasjon for øvelsen tar Norge ikke stilling til enkeltbidrag. Det er det Nato som har ansvar for.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

– Det er ingen grunn til at Russland skal finne øvelsesaktiviteten provoserende. Alle land har rett til å øve på militært forsvar. Det gjør også Russland. Natos øvelser er ikke rettet mot noe land, sier forsvarsministeren. Russerne ble informert i mai, og Russland er ett av landene som kommer for å observere øvelsen.

Et hangarskip i USAs største klasse er ikke hverdagskost i norske farvann. Det vekker naturlig nok oppsikt, for her snakker vi om en farkost som kan huse 6.000 soldater og har plass til 90 fly og helikoptre. Men det bør heller ikke overraske at dette hangarskipet dukker opp på årets Nato-øvelse. Det hadde vært mer oppsiktsvekkende om det uteble. Hangarskipet USS Harry S. Truman tilhører nemlig den amerikanske flåten som har ansvaret for den østlige delen av Atlanterhavet, fra Nordishavet i nord til Antarktis i sør.

Alle de 29 Nato-landene er med på årets øvelse. Det er også styrker fra ikke-medlemmene Sverige og Finland. Til sammen deltar 53.000 soldater, 10.000 landkjøretøy, 250 fly og helikoptre og 60 sjøfartøy. Cyberforsvar er et stort element i øvelsen. Det skal trenes på det nyeste av teknologi, som blant annet finnes i de nye kampflyene av type F 35 og i moderne droner. 

Russland er ingen direkte fiende, men vi står dessverre overfor en mer uforutsigbar nabo i øst.

Norge har vært med i Nato siden 1949. Det har sikret Norge på en god måte å ha allierte, og da spesielt USA, i ryggen. I den siste tiden har det i tillegg vært bred politisk enighet om å styrke Norges forsvarsevne, gjennom modernisering og rent økonomisk. Men alternativet til Nato-medlemskap vil måtte være å bruke uforsvarlig mye mer på et rent norsk forsvar. Russland er ingen direkte fiende, men vi står dessverre overfor en mer uforutsigbar nabo i øst. Annekteringen av Krim er et skremmende eksempel i så måte.

Nato-medlemskapet forplikter også. Derfor må Norge fra tid til annen være vertskap for øvelser i regi av Nato. Mottoet er enkelt sagt: En for alle, og alle for en.

Artikkeltags