Mer sirkus rundt Hagen

Frp vil fortsatt ha Carl I. Hagen som medlem i Nobelkomiteen.

Frp vil fortsatt ha Carl I. Hagen som medlem i Nobelkomiteen. Foto:

Flertallet på Stortinget kan komme til å knuse Carl I. Hagens drøm om å få bli medlem i Nobelkomiteen.

DEL

Samtidig kan den betente striden få konsekvenser når det blant annet skal velges ny riksrevisor.

KOMMENTARDet ligger an til å bli flertall for å innføre klare begrensninger for valg av medlemmer til den prestisjefylte komiteen som hvert år tildeler Nobels fredspris. Nå skal det uttrykkes klart at sittende statsråder, stortingsrepresentanter og vara til Stortinget ikke skal kunne velges.

I nærmere tjue år har det vært en sedvane med en begrensning som ligger tett opp til dette, men noen unntak har ført til at talsmenn for Frp nå kan argumentere for Hagens kandidatur. Det hører med til historien at Hagen fikk tommelen ned fra sine egne da han i 2011 gjorde sitt forrige forsøk på å få plass i Nobelkomiteen.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Men nå er tonen en annen i Fremskrittspartiets stortingsgruppe. Flertallet har i flere runder stilt seg bak Hagen som partiets kandidat til plassen i Nobelkomiteen. Problemet er bare at Hagen i et svakt øyeblikk kjempet seg til plass på Fremskrittspartiets Oslo-liste, og i høst ble han første vara til Stortinget. Dermed bør han ikke velges til medlem av Nobelkomiteen.

Poenget er nemlig at Nobelkomiteen skal opptre, og ikke minst oppfattes som, uavhengig av både Stortinget og regjeringen. Her er det nok om å minne om den seks år lange isfronten mellom Norge og Kina som et eksempel. Denne situasjonen oppsto som følge av at Nobels fredspris for 2010 gikk til den fengslede dissidenten Liu Xiaobo. Dette provoserte kinesiske myndigheter voldsomt. Kineserne trodde ikke, eller ville ikke tro, på forsikringene om at Nobelkomiteen opptrådte uavhengig av norske myndigheter.

Et stort problem i denne saken er at det er tradisjon for at Stortinget godtar de aktuelle partienes kandidater til valg av medlemmer i Nobelkomiteen og tilsvarende oppnevninger. Sirkuset blir komplett når flertallet på Stortinget nå slår fast at verken representanter eller vararepresentanter kan velges til Nobelkomiteen – og Frp samtidig står fast på at Hagen er partiets kandidat.

Nobelkomiteen skal opptre, og ikke minst oppfattes som, uavhengig av både Stortinget og regjeringen.

Fremskrittspartiets Hans Andreas Limi mener det er veldig uryddig og ufint av Stortinget å endre spillereglene underveis i prosessen. Han sår indirekte tvil om opposisjonens argumenter er prinsipielle, men vel så mye er myntet på Hagen som person. Det hører med til historien at Frp tidligere har argumentert veldig for en mindre politisk nobelkomité.

Det overrasker oss at Carl I. Hagen ikke så problemene komme da han kjempet seg inn på stortingslista. Drømmen om Nobelkomiteen var jo ikke ny. Fristelsen til å ri to hester ble for stor. Det er en risikabel sport, også i politikken.


Artikkeltags