Noen må gi seg i Sverige

Sosialdemokraten Stefan Löfven undersøker mulighetene for ny regjeringsdannelse i Sverige.

Sosialdemokraten Stefan Löfven undersøker mulighetene for ny regjeringsdannelse i Sverige. Foto:

Fem uker etter det svenske valget er den parlamentariske situasjonen fortsatt helt fastlåst.

DEL

MeningerStatsminister Stefan Löfven har fått flertallet mot seg i Riksdagen. På den annen side har Moderaternas Ulf Kristersson ikke klart å skape flertall for en alternativ regjering. Nå er det sosialdemokraten Löfven som har fått i oppdrag å løse flokene. Det synes å være like vanskelig.

Problemet er at Sverigedemokraterna er på vippen i Riksdagen, og at det egentlig er flertall for å isolere dette høyrepopulistiske og innvandringsfiendtlige partiet. Men det er lettere sagt enn gjort, og i mellomtiden leder Stefan Löfven et forretningsministerium. Hvis han ikke klarer å skape flertall, kan det ende i nyvalg. Men et nyvalg vil neppe løse floken.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det er noen paralleller mellom situasjonen i Sverige og Norge. Her til lands har statsminister Erna Solberg tatt Frp inn i varmen. Det har ført til at KrF-leder Knut Arild Hareide nå ønsker å kaste dagens regjering og sette Jonas Gahr Støre inn som statsminister. Det må riktignok sies at Sverigedemokraterna er mer høyrepopulistisk enn Frp. SD har også en svært så rufsete fortid. Men prinsipielt handler det om det samme. I Norge har Erna Solberg ansvarliggjort Frp. Spørsmålet er om noe tilsvarende skjer i Sverige.

Det er et solid borgerlig flertall i Riksdagen. Det var det for øvrig også for fire år siden, men de rødgrønne partiene ble den største blokken. Dermed ble Stefan Löfven statsminister. Resultatet i årets valg er tilnærmet det samme, bortsett fra at SD ble enda større. I tillegg har den borgerlige firepartialliansen, anført av Ulf Kristersson, blitt mer sugen på regjeringsmakt.

Men alliansepartiene er slett ikke samkjørt. Forholdet til SD splitter. Moderaterna og Kristdemokraterna har samarbeidsdøra på gløtt, mens Centern og Liberalerna sier tvert nei. På den annen side forsøker Stefan Löfven å lokke Centern og Liberalerna over på sin side. Löfven ønsker å innlede samarbeid over blokkgrensene, for på den måten å holde Sverigedemokraterna unna makt. Det ønsker også Centern og Liberalerna, men disse to partiene tviholder, enn så lenge, på at et slikt blokkoverskridende samarbeid må skje i regi av firepartialliansen. 

Alliansepartiene er slett ikke samkjørt.

Her gjør imidlertid Centern og Liberalerna opp regning uten vert, for Ulf Kristersson ser den andre veien. Han vil ha en borgerlig løsning, som samtidig vil måtte innebære at SD får en viss innflytelse. Da er det i realiteten Centern og Liberalerna som må velge side. Men det kan bli et smertefullt valg. Alternativt må ett eller flere partier gjøre noe helt annet enn det de har lovet de svenske velgerne. Vi må leve en stund til i spenning.

Artikkeltags