Norge og Europa

Norsk medlemskap i EU er ingen aktuell problemstilling for Arbeiderpartiet, sier Jonas Gahr Støre.

Norsk medlemskap i EU er ingen aktuell problemstilling for Arbeiderpartiet, sier Jonas Gahr Støre. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Norsk medlemskap i EU er ingen aktuell problemstilling for Arbeiderpartiet.

DEL

KOMMENTARDet slår Ap-leder Jonas Gahr Støre fast i forbindelse med forslaget til nytt Ap-program for neste stortingsperiode.

Det bør ikke overraske noen at Støre trekker denne konklusjonen, siden rundt 70 prosent her til lands nå sier nei til norsk medlemskap i EU. Mange vil likevel stusse over at Ap ikke lenger mener at «medlemskap i EU ville være en fordel for Norge», slik det står formulert i gjeldende program. Nå nøyer programkomiteen seg med å si at dersom et medlemskapsspørsmål «skulle bli aktuelt», så skal det være gjenstand for en ny landsmøtebehandling i Ap.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det hører med til historien at sentrale Ap-politikere også har gitt opp ideen om å forandre paragraf 115 i Grunnloven for å gjøre det lettere å melde Norge inn i EU. I dag trengs det tre fjerdedels flertall i Stortinget for å foreta en slik handling. Ap-forslaget var å endre til to tredeler.

- Formuleringen om vår holdning til samarbeid i Europa i partiprogrammet er godt tilpasset vår tid, sier Støre til Aftenposten. Han poengterer at Ap er tilhenger av et sterkt politisk samarbeid i Europa. I så måte trakk Ap-lederen opp interessante linjer da han nylig talte til landsstyret i Ap. Her la Støre vekt på å styrke det nordiske samarbeidet.

- Norden er hjemme for oss, sa Støre og la til at han vil ta initiativ til et tettere samarbeid mellom Norden og Tyskland. Han begrunnet dette med at tyskerne er de europeerne som best forstår det som skjer hos oss i nord.

Når britene snart er på vei ut av EU, er det naturlig og positivt at Støre vender blikket sørover til Tyskland, som jo har fått en enda mer sentral rolle i EU-samarbeidet. Det er å håpe at Støre får andre ledende krefter i Norden med seg på å rette blikket mot Berlin.

Norge er handelsmessig og på mange andre områder sterkt knyttet til EUs indre marked gjennom den spesielle EØS-avtalen. Nå er det viktigere enn på lenge at våre fremste politikere slår ring om denne avtalen. Flere EØS-negative partier har fått blod på tann etter britenes brexit og Donald Trumps spesielle holdning til frihandel. Også i Frp er det skeptiske røster.

Nå er det viktigere enn på lenge at våre fremste politikere slår ring om EØS-avtalen.

LO-familien er sterkt splittet i synet på EØS. Det er all grunn til å frykte at LO-kongressen kan komme til å gå inn for at Norge bør skrote denne avtalen. Ved å stille seg på sidelinjen vil fagbevegelsen miste innflytelse. Handlingsrommet i EØS kan bli innsnevret. Norske arbeidstakere vil da stå svekket tilbake.

Artikkeltags