Ny kamp om Lofoten

Statsminister Erna Solberg  og Ap-leder Jonas Gahr Støre krangler nå åpenlyst om hva som er smartest strategi for å skape et oljeeventyr utenfor Lofoten.

Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre krangler nå åpenlyst om hva som er smartest strategi for å skape et oljeeventyr utenfor Lofoten. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Statsministeren og Ap-lederen krangler nå åpenlyst om hva som er smartest strategi for å skape et oljeeventyr utenfor Lofoten.

DEL

KOMMENTARErna Solberg mener Ap har gitt bort sitt forhandlingskort ved bare å ville utrede det sørligste av de tre omstridte områdene i nord.

– Det er vanskelig å bevege seg når du allerede har kompromisset før du har startet forhandlingene med de andre partiene, sier Erna Solberg (H) til Dagens Næringsliv. I dag er det bare Frp og Høyre som vil utrede konsekvenser av olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Ap går bort fra dette standpunktet og vil nå bare løfte sløret av områdene sørvest for Lofoten, mens resten av stortingspartiene alle sier nei til å røre de tre aktuelle områdene i det hele tatt.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

I årevis har småpartiene på Stortinget hatt nærmest veto i denne saken, uavhengig av om landet har hatt en borgerlig eller rødgrønn regjering. Det nye i situasjonen er altså at Ap har endret syn. Ap-ledelsen har lansert et internt kompromiss for å unngå å lide nederlag på landsmøtet i april. Dette kompromisset har også mulighet for å bli vedtatt politikk på LO-kongressen i mai.

Ap-leder Jonas Gahr Støre fnyser av kritikken fra statsminister og Høyre-leder Erna Solberg. Han viser til at Høyre ikke har klart å få til noe i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Støre «takker» for rådet og skynder seg å legge til at Erna Solberg her ikke har mye å lære bort. Han sikter til at KrF og Venstre har vendt tommelen ned i denne saken. Erna Solberg har ikke klart å flytte denne fronten en millimeter.

En tilsvarende situasjon vil Støre komme opp i dersom det blir en Ap-ledet regjering etter valget. Han må forhandle med eventuelle støttepartier som alle er imot oljevirksomhet utenfor Lofoten og tilhørende herligheter. Ved første øyekast kan det synes som om Støre har gitt ifra seg et godt forhandlingskort, for i Ap-kompromisset er det lite å prute på.

Lofoten-striden synes temmelig fastlåst, men Ap har skapt et nytt momentum.

Men det er to måter å forhandle på. Som oftest er det snakk om å flytte på posisjoner for å samles om et kompromiss midt på treet. Alternativet er å tilby gjennomslag på et helt annet saksområde som motytelse. Det siste kan være aktuelt dersom Ap ser det som særdeles viktig å få en delvis åpning utenfor Lofoten. Mye taler for at det er på denne måten Ap-ledelsen tenker. SV vil sikkert ikke gå med på en slik løsning, men både Senterpartiet og KrF kan i en gitt situasjon bite på dersom de får noen gode kjøttbein fra Ap.

Lofoten-striden synes temmelig fastlåst, men Ap har skapt et nytt momentum. Jonas Gahr Støre vil få stjernestatus i oljebransjen dersom han klarer å hugge over den gordiske knuten på oljeslangen.   

Artikkeltags