Ny strid om Lofoten

Det brygger opp til ny strid om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Det brygger opp til ny strid om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En ensidig norsk olje-brems er strutsepolitikk som bare vil medføre at andre land utvinner mer.

DEL

KOMMENTARDet brygger opp til ny strid om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er nemlig fortsatt flertall på Stortinget for en delvis åpning. De tre store partiene kan sørge for en slik løsning. Mye tyder imidlertid på at Venstre vil parkere disse drømmene.

Bakgrunnen for at det nå har blitt høye bølger i denne saken er at Ap-leder Jonas Gahr Støre har åpnet for at Ap, Høyre og Frp her kan danne flertall for konsekvensutredning i tråd med Ap-kompromisset i denne omstridte saken. Det innebærer å utrede området sørvest for Røst, men spare resten av de sårbare områdene.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter

Oljeindustrien har fått blod på tann. Det samme gjelder store deler av fagbevegelsen. På den annen side har Dagsavisen kommet med et klart råd til Ap om å oppheve oljevedtaket som Ap-landsmøtet fattet i april. «Ta et skikkelig standpunkt, Jonas Gahr Støre, og si et endelig nei til olje i nord. Sett en stopper for usikkerheten og spekulasjonene, og gi LoVeSe et varig vern», skriver Dagsavisen på lederplass.

Nå kan det selvsagt diskuteres hvor klokt det var av Ap-lederen å signalisere halv olje-støtte til regjeringen. Dette er jo en sak som nå ligger i de borgerlige partiledernes hender. Støre kan bare lene seg tilbake å la det være opp til statsminister Erna Solberg å rake kastanjer fra oljebålet. På den annen side er det naturlig at Ap stemmer for det partiet er for, hvis en slik sak kommer på Stortingets bord. Noe annet vil være uansvarlig. Det er et stort demokratisk problem at småpartier over mange år har hatt veto mot en oljepolitikk som det er flertall for i det norske parlamentet.

Det er gode argumenter for å ta ekstra hensyn til miljøet og fiskeressursene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Samtidig er det et faktum at Norge i over 50 år har ført en oljevirksomhet der politikerne har klart å forene motstridende interesser. Det bør vi kunne klare i mange tiår til, selv i et scenario der det tas grep for å møte klimatrusselen.

Det er et stort demokratisk problem at småpartier over mange år har hatt veto mot en oljepolitikk som det er flertall for i det norske parlamentet.

Men klimaargumentet gjelder ikke for verken Lofoten spesielt eller oljevirksomhet på norsk sokkel generelt. En ensidig norsk olje-brems er strutsepolitikk som bare vil medføre at andre land utvinner mer. CO2-utslippene kjenner ingen landegrenser. Svaret er globale grep som begrenser etterspørselen etter klimaskadelige produkter. Videre må det tas nasjonale grep som virker globalt.

Ap-vedtaket om Lofoten er et godt kompromiss mellom kraftsosialister og miljøvernere. Dersom denne balansen blir forrykket, vil Ap-striden internt blusse opp. Samtidig vil Ap miste enda flere velgere til Høyre og Frp. Dagsavisens råd er en dårlig strategi hvis målet er å skape flertall for et regjeringsskifte ved neste korsvei. Vekst og vern må kombineres. 

Artikkeltags