Obama ser til Norden

Det var en gemyttlig start på det nordiske toppmøtet hos Barack Obama. Her sammen med statsminister Erna Solberg og hennes svenske kollega, Stefan Löfven.

Det var en gemyttlig start på det nordiske toppmøtet hos Barack Obama. Her sammen med statsminister Erna Solberg og hennes svenske kollega, Stefan Löfven. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredag var det nordisk toppmøte hos USAs president.

DEL

KOMMENTARBarack Obama hadde invitert de fem nordiske statslederne til stor samarbeidskonferanse i Det hvite hus. Statsminister Erna Solberg satt ved den amerikanske presidentens side under middagen.

– Jeg tror at verden ville ha vært sikrere og mer velstående om vi hadde hatt flere partnere som de nordiske, sa president Barack Obama. Han la vekt på at det er viktig ikke å ta USAs beste venner for gitt og poengterte at de nordiske landene er ekstremt viktige for USA. Toppmøtet fredag var en konkret oppfølging av at Obama møtte nordiske statsministrene i Stockholm i 2013.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Obamas forkjærlighet for de nordiske landene er slett ingen høflighetsfrase. I et lengre intervju i The Atlantic trakk Obama fram det pragmatiske og følelsesmessige balanserte Norden som en kontrast til utfordringene med å finne løsninger i Midtøsten med følgende formulering: «Hvis bare alle kunne være som skandinavene, ville det ha vært lett».

Mange amerikanere regner den nordiske samfunnsmodellen som sosialisme nær opptil kommunisme, men Obama er heldigvis ikke blant dem. Derfor var det mange likesinnede som utvekslet politiske synspunkter under fredagens toppmøte i Det hvite hus. Og under disse samtalene var det mer optimisme rundt mulige løsninger som sto i høysetet, ikke nærmest uløselige problemer.

Tross latter og en spøkefull tone innledningsvis var det absolutt alvor som sto på den tunge dagsordenen. Erna Solberg ba USA rette blikket mot nordområdene. I felleserklæringen uttrykkes det også bekymring over Russlands økte militære nærvær i Østersjøen, atompolitikken, uannonserte øvelser og provoserende handlinger fra russiske fly og marinefartøy. I erklæringen lover USA og Norden å forsterke samarbeidet om sikkerhetspolitikk, klimaspørsmål, Arktis og flyktninger.

Hver for seg er de nordiske landene små og ganske ubetydelige i internasjonal sammenheng, men samlet utgjør Norden en betydelig kraft med sine 26 millioner innbyggere og verdens 12. største økonomi. Nordisk råd er i stor grad en prateklubb, men de ministrene klarer å samordne seg bedre. Derfor blir Norden lyttet til, som i dette tilfellet som gjester hos Barack Obama.

Samlet utgjør Norden en betydelig kraft.

Det nordiske samarbeidet bærer preg av at de fem landene har valgt ulike allianser. Norge og Danmark er med i Nato. Sverige, Finland og Danmark er med i EU, mens Norge og Island har valgt å stå utenfor denne unionen. Obamas toppmøte bør kunne være en inspirasjon til å forsterke det nordiske samarbeidet. Hansken er kastet. Plukker du den opp, Erna?

Artikkeltags