Opprykk for Listhaug

Sylvi Listhaug blir trolig Frp-leder en gang i framtiden.

Sylvi Listhaug blir trolig Frp-leder en gang i framtiden. Foto:

Sylvi Listhaug har fått en fot inn i Fremskrittspartiets ledelse. Partiets sentralstyre har nemlig konstituert Listhaug som nestleder.

DEL

KOMMENTARHun skal fylle tomrommet etter Per Sandberg fram til landsmøtet, og i mai neste år blir hun ventelig ordentlig valgt til dette partivervet. Mer overraskende er det at Ketil Solvik-Olsen fortsetter som nestleder når han nå blir med familien på ett års USA-opphold.

20. mars ble Sylvi Listhaug i realiteten presset til å gå av som justisminister. Da vendte hun tilbake til posisjonen som folkevalgt på Stortinget. Men et halvt år senere løftes hun opp og fram i den sentrale partiledelsen. Da må vi regne med å høre mer fra Listhaug i tiden framover.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Nå kan hun uttale seg med tyngde som forplikter partiet. Listhaug sier at hun som nestleder vil fortsette å reise mye rundt i landet, slik hun har gjort som stortingsrepresentant. - Jeg vil fortsette å være meg selv. Jeg kan ikke være noen andre, sier hun.

Listhaug irriterer seg over at det hun sier ofte blir vridd og vrengt på, mens andre kan si det samme uten reaksjon. Den nye nestlederen har et poeng, men hun bør også gå i seg selv. Listhaug vet nemlig inderlig vel når hun legger opp til å provosere. Facebook-meldingen som kostet henne ministerposten er et talende eksempel i så måte.

Vi lurer også på hvor lang tid det går før Sylvi Listhaug igjen er statsråd og hvor lenge Siv Jensen blir sittende som Frp-leder.

Det er neppe tilfeldig at Frp-leder Siv Jensen har gjort seg tanker om hva vi kan forvente oss fra Sylvi Listhaugs munn. Jensen vil «se det som en styrke for partiet at Sylvi også vil fortsette å ha sterkt fokus på innvandrings- og integreringspolitiske spørsmål».

Listhaug sitter i helsekomiteen på Stortinget, men nå har hun altså fått klarsignal fra partilederen om å fronte Frp-budskapet som Listhaug er mest kjent for å bruke store bokstaver på. Om hun da støter KrF fra seg, gjenstår å se. Vi lurer også på hvor lang tid det går før Sylvi Listhaug igjen er statsråd og hvor lenge Siv Jensen blir sittende som Frp-leder. Grunnlaget for videre opprykk er lagt.

Det første politiske slaget står ved kommunevalget om ett år. Listhaug viser til Os kommune i Hordaland, hvor Terje Søviknes nå har tatt tilbake ordfører-klubba. Dette er et glanseksempel på Frp-politikk med god eldreomsorg og null i eiendomsskatt. I tillegg vil bedre integrering være et sentralt Frp-budskap i lokalvalget.

Det synes tydelig at Frp-strategien er å satse på dobbeltkommunikasjon. Denne kjepphesten skal brukes for alt den er verdt. Listhaug skal trekke velgere ved å kjøre på blank og ren Frp-politikk, mens Frp-statsrådene må nøye seg med regjeringens kompromisser. Velgerne bør gjennomskue slik dobbel bokføring.

Artikkeltags