Panikken i Høyre

Statsminister Erna Solberg (H) går hardt i rette med KrF-leder Knut Arild Hareide.

Statsminister Erna Solberg (H) går hardt i rette med KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto:

Statsminister Erna Solberg hiver seg nå mer aktivt inn for å påvirke KrFs veivalg i hennes retning.

DEL

KOMMENTARI et åpenhjertig intervju med Dagens Næringsliv går Solberg hardt i rette med KrF-leder Knut Arild Hareide. Her bruker Høyre-lederen ord som «maktbehov» og «mangel på demokrati».

– Vi må passe på at vi ikke skalter og valter med velgernes tillit til at systemet er velgerstyrt, ikke elitestyrt, sier Erna Solberg i intervjuet. Fram til nå har statsministeren i stor grad respektert at KrF må få ta sitt valg i fred, men nå føler hun at det er på sin plass å ta til motmæle mot KrF-lederens virkelighetsbeskrivelse.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

– Knut Arild kan ikke karakterisere andre partier og tegne et forvrengt bilde av oss uten at vi reagerer, sier Solberg. Hun har spesielt hengt seg opp i at Hareide har invitert til en debatt om hvem som er anstendige og ikke. Erna Solberg mener at det norske samfunnet har blitt varmere under hennes regjeringstid og peker på at KrF har fått mange politiske gjennomslag.

Solberg mener at det politiske tyngdepunktet vil flyttes til venstre dersom hennes regjering blir avløst av en regjering med Ap, Sp og KrF. En slik regjering vil blant annet bli avhengig av SV for å få vedtatt statsbudsjetter. Det innebærer at tyngdepunktet flyttes mot venstre i norsk politikk, til tross for at valgresultatet ifølge Solberg «la tyngdepunktet et annet sted». Solberg hevder det er «åpenbart» at Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke fikk mandat ved valget til å bli statsminister.

– Jeg registrerer at dette kommer fra den samme Erna Solberg som har sagt at hun vil respektere KrFs interne veivalg og ikke blande seg inn i den, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Han er helt uenig i Erna Solbergs tolkning av fjorårets valgresultat. Hareide mener at velgerne valgte et flertall på Stortinget som ikke ønsket KrF i regjering. Dermed er det etter hans mening ikke et flertall bak Erna Solbergs regjering. Hareide beklager at Erna Solberg valgte Frp framfor KrF.

Det er oppsiktsvekkende at Erna Solberg går så hardt i rette med Knut Arild Hareide når hun har lovet at KrF skal få kjøre partiets interne prosess i fred. Solberg er tydeligvis svært så frustrert over KrF-lederens beskrivelser av forholdet til Høyre og dagens regjering. Hun frykter at Hareides versjon skal bli stående nærmest uimotsagt. Panikken og desperasjonen må ha tatt overhånd blant Høyres sentrale strateger. 

Det er oppsiktsvekkende at Erna Solberg går så hardt i rette med Knut Arild Hareide.

Spørsmålet er så hvor smart det er av Erna Solberg å gå så høyt på banen. Noen av de usikre i KrF kan nok bli påvirket i borgerlig retning, men det er også en stor risiko for at Erna Solbergs pekefinger kan slå tilbake på henne som en boomerang. Mange i KrF ser det nemlig som utidig innblanding. Ap-leder Jonas Gahr Støre holder klokelig kjeft.

Artikkeltags