Pappaperm gir resultat

Det er i første rekke lengden på pappakvoten som nå er tema.

Det er i første rekke lengden på pappakvoten som nå er tema. Foto:

Det er politisk dragkamp om fedrekvoten i foreldrepermisjonen.

DEL

KOMMENTARNå er det i første rekke lengden på kvoten som er tema. De borgerlige partiene kuttet nemlig fra 14 til ti uker. Denne innstrammingen har virket, i negativ retning. For to år siden var det 33 prosent av fedrene som tok mer enn ti ukers pappaperm. Etter innstrammingen er denne andelen nå nede i 11 prosent.

– Statistikken viser en nedgang i antall uker fedrene er hjemme med barn. Da er mitt personlige standpunkt at vi bør vurdere å reversere vedtaket, sier næringsminister Monica Mæland (H) til Aftenposten. Ministeren vil ikke svare på om reversering betyr utvidelse til 14 uker, men hun er klar på at pappakvoten bør være på mer enn ti uker.

Monica Mæland taler sitt eget parti midt imot, for Høyre går til valg på å beholde dagens ti uker forbeholdt far. Foran forrige valg ville Høyre gi foreldrene full valgfrihet til selv å fordele foreldrepermisjonen seg imellom, men KrF og Venstre klarte å få regjeringspartiene med på ti uker. Frp er for øvrig fortsatt mot en egen kvote for fedre.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det er også interessant å merke seg at Mæland bruker andre argumenter enn statsminister og Høyre-leder Erna Solberg. Mæland mener at pappakvoten er god likestillingspolitikk. Statsministeren legger vekt på at permisjonen kom som et tiltak overfor barn, ikke som et likestillingspolitisk grep. Men Erna Solberg innrømmer at hun var overoptimistisk på vegne av norske menn og norske familier.

– Jeg er ikke den første norske kvinnen som er skuffet over norske menn, sa Solberg under en duell med Ap-leder Jonas Gahr Støre på VGTV mandag. Støre mener at reduksjonen i fedres uttak av permisjon er et godt eksempel på at Høyre «er bremsekloss i likestillingsarbeidet og familiepolitikken».

Samfunnet må legge inn et visst press for å få fedre til å være mer hjemme blant sine små barn.

Pappakvoten ble innført under Gro Harlem Brundtlands regjering i 1993, mot Høyres og Fremskrittspartiets stemmer. Men Høyre var med på å utvide pappakvoten til fem uker under Bondevik II-regjeringen. Og så ble det en kraftig utvidelse under Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering. Men så sørget altså de borgerlige for en liten revers.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund er en sterk tilhenger av en egen fedrekvote. Det er et bevis på at også landets bedrifter er tjent med en slik ordning. Erfaringen fra Danmark, som fjernet pappakvoten, forteller oss også at samfunnet må legge inn et visst press for å få fedre til å være mer hjemme blant sine små barn.

En egen fedrekvote er god likestilling og skaper verdier, både i bedrifter og i samfunnet. Derfor bør pappakvoten utvides til 14 uker.

Artikkeltags