Pinlig av Stortinget

Stortingspresident Olemic Thommessen og resten av presidentskapet har fått kraftig kritikk av Stortingets kontrollkomité.

Stortingspresident Olemic Thommessen og resten av presidentskapet har fått kraftig kritikk av Stortingets kontrollkomité. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Forholdet mellom kontrollkomiteen og presidentskapet på Stortinget er veldig anstrengt.

DEL

KOMMENTARDet fikk vi et klart bevis på da politiske venner mandag var rykende uenig i hvordan de skal opptre i ulike roller.

– Overrumplingstaktikk og grove beskyldninger om lovbrudd uten rot i virkeligheten hører ikke hjemme i en slik dialog, sa stortingspresident Olemic Thommessen (H) fra Stortingets talerstol.

– Det er uvanlig å høre at her har det ikke skjedd noe utenom boka. Jo, her kan vi si at det meste har vært utenom boka, sa Michael Tetzschner, som representerer Høyre i kontrollkomiteen. Det virket som at de to Høyre-mennene var på to forskjellige planeter, og slett ikke i samme stortingssal.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Bakgrunnen for striden er det som skjedde da det i 2014 ble opprettet et utvalg for å evaluere Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene (EOS-utvalget). Tetzschner og en enstemmig kontrollkomité har konkludert med at presidentskapet ikke hadde anledning til å endre evalueringsutvalgets mandat i strid med Stortingets innstilling i saken. Dispensasjon fra taushetsplikten kunne presidentskapet heller ikke gi. Den er lovpålagt og kan dermed bare oppheves ved lov, påpekte Tetzchner.

Stortingspresidenten mener at dersom denne saken er betegnende for hvordan den interne dialogen på Stortinget skal foregå, «så har vi et problem». Ja, Stortinget har et problem. Frontene er for steile. Stortingspresidenten bør ta en prat med lederen i kontrollkomiteen, Martin Kolberg (Ap), for å bli enige om hvordan rollefordelingen skal være. Presidentskapet har opptrådt feil i den aktuelle saken og bør gå i seg selv. Litt ydmykhet må vi kunne forlange. Olemic Thommessen må ikke ha forhåpninger om at kontrollkomiteen kan presses til taushet. Alle er tjent med at kontrollkomiteen på Stortinget opptrer som en god vaktbikkje, slik vi har sett i denne saken.

Striden er pinlig og minner mer om barnslig sandkassekrangel.

Det er betegnende for den anspente situasjonen at Tetzschner finner det nødvendig å minne om at Stortinget «kan velge nytt presidentskap på hvilket som helst tidspunkt». Det hører med til historien at presidentskapet nylig fikk kraftig på pukkelen for en kostnadssprekk på 700 millioner kroner i kjølvannet av at våre fremste folkevalgte selv opptrer som byggherre.

– Runden i dag kan lett karakteriseres som Stortingets skittentøyvask. Dette bidrar ikke til å løfte Stortingets renommé og anseelse, sa Venstres Abid Raja svært så treffende. Vi vil ta enda hardere i. Striden er pinlig og minner mer om barnslig sandkassekrangel. Det er under Stortingets verdighet å synke så lavt.

Artikkeltags