Poengseier til Jonas

Valgkampen ble innledet onsdag med duell mellom statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Valgkampen ble innledet onsdag med duell mellom statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto:

Onsdag gikk startskuddet for den intense valgkampen.

DEL

KOMMENTARDet skjedde i form av en duell mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Statsministeren og den opplagte utfordreren møttes på en frokost i regi av tankesmien Civita. For Støre var det viktig å ikke tape den første duellen, slik han gjorde for to år siden.

Duellen fikk en kjedelig start, men den politiske temperaturen tok seg etter hvert opp. Tonen for valgkampen er satt gjennom de tre saksfeltene som ble tatt opp. Økonomi og arbeid, skole og utdanning pluss helse og omsorg er temaer som både Erna og Jonas liker å diskutere. Vi kommer derfor til å få mange liknende runder fram mot valget om en måned.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Støre var god da han framholdt at regjeringens skattekutt ikke har virket og at mye av det økonomiske handlingsrommet er brukt opp. Men Støre kom dårlig ut da han hevdet at lavere formuesskatt har svekket kommunenes økonomi. Solberg virket nemlig troverdig da hun svarte at kommunene likevel har fått mye mer penger. Det var mindre troverdig av henne å måtte ty til NHOs spørreundersøkelse for å begrunne kutt i formuesskatten. Som man spør får man svar.

Solberg var i overkant frekk da hun hevdet at Ap gir skattelettelse til LO. Hun siktet til Ap-løftet om å doble fradraget for fagforeningskontingent. Dette vil gå til alle fagorganiserte, ikke bare LOs medlemmer. Og det vil styrke den norske samfunnsmodellen som Høyres leder til tider snakker pent om.

Der Støre lovet kraftsatsing på kompetanse med «læring gjennom hele livet» parerte Solberg med å peke på at dette har Ap snakket om fire ganger før uten at noe har skjedd. Her må Støre spille på at han har større handlekraft enn det Jens Stoltenberg la for dagen. I så måte har Støre gode kort på hånda gjennom et mer konkret program der stikkordet er et spleiselag mellom staten, bedriften og arbeidstakeren.

Økonomi og arbeid, skole og utdanning pluss helse og omsorg er temaer som både Erna og Jonas liker å diskutere.

Siden ledigheten går ned og den økonomiske veksten tar seg opp, fokuserte Ap-lederen på at andelen nordmenn i jobb synker og la vekt på det bekymringsfulle i at mange unge står utenfor arbeidslivet. Solberg slo tilbake med å peke på at sysselsettingsgraden har falt siden 2008, og mest på de rødgrønnes vakt. Angrep synes å være det beste forsvar for statsministeren, men det viser bare at hun er på defensiven. Det avgjørende bør være hva partiene konkret gjør for å få flere i jobb, spesielt blant den yngre garde. På den annen side var statsministeren god i runden om skolen, mens Ap-lederen var på sin tidligere hjemmebane i helserunden.

Alt i alt var Jonas Gahr Støre og Erna Solberg enige om svært mye. De sto godt til hverandre, både saklig og spissformulert. Litt humor ble det også. Oppsummert: Poengseier til Støre.

Artikkeltags