Politikk og kameraderi

Martin Kolberg (Ap) leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Martin Kolberg (Ap) leder kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Opposisjonspolitikere fra flere partier er slett ikke fornøyd med svarene næringsminister Monica Mæland (H) har gitt på hva som skjedde i forbindelse med utnevnelsen av Thorhild Widvey som ny styreleder i Statkraft.

DEL

KOMMENTARNæringsministeren må være forberedt på at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité går inn i saken, på en eller annen måte. Komitéleder Martin Kolberg (Ap) vil ha hastebehandling.

I forrige uke konkluderte Lovavdelingen i Justisdepartementet med at Mæland var habil til å utnevne tidligere statsrådskollega Widvey til styreleder i det statseide selskapet. Vennskapet dem imellom er ikke så nært at det gjør Mæland inhabil. Dermed er den formelle ballen lagt død.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Men opposisjonen er likevel ikke fornøyd og spør seg om det har vært en reell prosess der også andre kandidater ble seriøst vurdert. Den nå offentliggjorde sms-utvekslingen mellom Mæland og Widvey kan tyde på at så ikke var tilfelle. Widvey bruker nemlig formuleringen «når jeg er innstilt» allerede i april, altså to måneder før selve utnevnelsen. Her lukter det underhåndsavtale lenge før det formelle intervjuet med Eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet ble foretatt.

Næringsministeren har begrunnet utskiftingen i Statkraft-styret med behov for en ny profil. Hva den nye profilen konkret innebærer, er mer uklart. Derfor er det forståelig at opposisjonen ønsker ministerens svar på dette. Det hører for øvrig med til historien at det hersker bred enighet om Widveys faglige ballast. Erfaringen som tidligere olje- og energiminister pluss flere relevante styreverv gjør henne godt kvalifisert til å lede styret i Statkraft.

I denne saken er det også verdt å se på den politiske behandlingen av liknende saker. Her er det påfallende forskjell på om politikerne er i opposisjon eller om de har i oppgave å forsvare kolleger i regjering. Frontene og prinsippene endres like fort som skjortene må skiftes. Ap-folk slo ring om Jonas Gahr Støre, som ikke fant grunn til å be Lovavdelingen se på sitt nære vennskap med skipsreder Felix Tschudi da det var problematisk for fire år siden. Erna Solberg var ikke nådig mot Trond Giske da han ville ha sin nære venn og partikollega Tore Sandvik inn i Telenors styre. I dag er rollene snudd, når det er Høyres Erik Skutle som tar næringsminister Monica Mæland i forsvar og Martin Kolberg er angriperen.

Norge er et lite land hvor veien til vennskap og bekjentskap ofte er kort.

Norge er et lite land hvor veien til vennskap og bekjentskap ofte er kort. Og vennskap kan være så mangt, nært så vel som perifert. I slike situasjoner må enhver statsråd være ekstra påpasselig med å holde stien sin ren. Ryddighet og åpenhet er helt avgjørende for å unngå at merkelappen kameraderi blir hengende ved. Tvil er vanskelig å vifte bort.

Artikkeltags