Regjeringens nederlag

Statsminister Erna Solberg leder nå en regjering med tre partier.

Statsminister Erna Solberg leder nå en regjering med tre partier. Foto:

Landet har fått en ekte mindretallsregjering.

DEL

KOMMENTARDet kom tydelig fram da Stortinget onsdag diskuterte den nye regjeringserklæringen. Erna Solberg & co har allerede gått på flere nederlag, og flere vil det ventelig bli. Venstres inntreden i regjeringen har riktignok gitt Erna Solberg litt tryggere basis, men KrF er på vippen og opererer som en frifant i Stortinget. Det siste vet spesielt Arbeiderpartiet å utnytte, på godt og vondt - avhengig av hvilke øyne man ser med.

Også i forrige stortingsperiode ble landet styrt av en mindretallsregjering, men da hadde Erna Solberg en avtale med Venstre og KrF som sikret ryggdekning i mange viktige saker. På den annen side fikk støttepartiene gjennomslag i en rekke hjertesaker. Men nå har vi altså fått en ekte mindretallsregjering siden KrF har inntatt rollen som et konstruktivt opposisjonsparti. Det hører likevel med til historien at det var KrF som indirekte sørget for at Erna Solberg kunne fortsette som statsminister for sin Høyre/Frp-regjering. Og så hektet Venstre seg på for to uker siden.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Onsdag måtte den blågrønne regjeringen gi opp håpet om utvidet adgang til søndagshandel. Opposisjonen vender tommelen ned. Samtidig sørget flertallet på Stortinget for at investeringstilskuddet for sykehjem ikke bare skal gå til nybygg, men også til oppussing. Dette kommer på toppen av de seirene KrF innkasserte i fjor høst.

- Jeg skjønner at mange har behov for å markere seg, men tenker at dette fort kan komme tilbake og bite dem i halen. Saker modnes med tiden, sa statsminister Erna Solberg til NTB onsdag kveld. Og så poengterer statsministeren at hun leder en større mindretallsregjering enn i forrige periode. Det er en tilsnikelse. Her er det nemlig ikke størrelsen som teller, men forholdet til KrF som er avgjørende.

I Norge har vi ikke en ordning der regjeringen må ha et aktivt flertall bak seg for å bli innsatt. Den norske parlamentarismen innebærer bare at en regjering sitter så lenge den ikke har flertall mot seg. Erna Solberg gjør derfor klokt i å innta en ydmyk samarbeidsholdning overfor Stortinget. Samtidig påhviler det KrF-leder Knut Arild Hareide et ekstra stort ansvar, for det er tross alt KrF som har sørget for å holde liv i regjeringen Solberg.

Den norske parlamentarismen innebærer at en regjering sitter så lenge den ikke har flertall mot seg.

Det er forståelig at opposisjonen på Stortinget vil vise at regjeringen i utgangspunktet ikke har flertall i nasjonalforsamlingen. For Ap-leder Jonas Gahr Støre er det nok ekstra viktig å få fram at det er KrF som tipper mange saker i en for ham mer positiv retning. Men den fremste opposisjonslederen må ikke tape de store sakene av syne. Stortinget må ikke bli redusert til et småting.

Artikkeltags