Rødgrønn renessanse

Jonas Gahr Støre, Audun Lysbakken og Trygve Slagsvold Vedum uttaler seg forskjellig om eventuell rødgrønn samkjøring.

Jonas Gahr Støre, Audun Lysbakken og Trygve Slagsvold Vedum uttaler seg forskjellig om eventuell rødgrønn samkjøring. Foto:

Fagforbundets Mette Nord ber de rødgrønne partiene om å starte arbeidet med å bygge en felles regjeringsplattform for stortingsvalget i 2021.

DEL

KOMMENTARForslaget møter dessverre en lunken skulder i både Sp og SV. Ap-leder Jonas Gahr Støre er mer positiv. – Det er for tidlig å diskutere, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til avisen Nationen. Han viser til at Sp i fjor gikk til valg på danne en Sp/Ap-basert regjering og at dette er kontrakten Sp har inngått med velgerne.

– Jeg tror vi skal ta en ting av gangen. Først skal vi vinne kommunevalget, sier SV-leder Audun Lysbakken til Klassekampen. Han er imidlertid klar på at SV ønsker regjeringsskifte, og at SV skal være en del av en ny regjering. Ap-leder Jonas Gahr Støre minner om at det er tre ulike partier med ulik politikk. Men han varsler at Ap står klar til samkjøring på viktige saker som klima, distrikt og næringspolitikk. Han karakteriserer Sp og SV som «naturlige samarbeidspartnere». Dermed utelukker han også indirekte partiet Rødt.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Samtidig er Støre tydelig på at sentrum-venstre ville ha stått sterkere dersom KrF hadde valgt å samarbeide til venstre. Men dette er altså en tapt mulighet etter at KrF nå har valgt å søke seg inn i regjeringen til Erna Solberg. Og det er på denne bakgrunn Mette Nord kommer med sin oppfordring. Hun ber Ap, Sp og SV om å starte et grundig og systematisk arbeid for å meisle ut en felles visjon for Norge.

Mette Nord hevder valgnederlaget i 2017 viste at det var en ulempe for de rødgrønne partiene å ikke ha et avklart regjeringsalternativ. Hun har helt rett. De rødgrønne partiene må klare å parre beina bedre ved neste store korsvei, altså stortingsvalget i 2021. Jonas Gahr Støres frieri til KrF, og ikke minst Venstre, var en tabbe. Men det var ikke bare hans feil, for SV hadde en uklar tilnærming og lå i en tidlig fase under den magiske sperregrensen. Og heller ikke Sp ville ha SV med på laget. 

Det tar tid å bygge et troverdig alternativ.

Men dette er historie. Samtidig er det historien vi må lære av. Nitidig rødgrønn lagbygging ga uttelling i form av regjeringsmakt i 2005. Det ble åtte år rødgrønt styre med Jens Stoltenberg ved roret. Men så sviktet det, og Erna Solberg tok over i 2013. Og så gikk det enda verre for Ap i 2017. Derfor bør Jonas, Trygve og Audun allerede nå starte forberedelsene mot valget i 2021. Det tar tid å bygge et troverdig alternativ.

Problemet er bare at både Trygve og Audun er mer opptatt av å kjøre solo ved kommunevalget neste år. De tror dette vil gi best uttelling ved denne korsveien. Det hører nemlig med til historien at det samarbeides for mye på kryss og tvers i kommunene. Men det behøver ikke være noen motsetning her. Det gjelder å ha to tanker i hodet samtidig.

Artikkeltags