Rødgrønn samling

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) skal samordne seg bedre.

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) skal samordne seg bedre. Foto:

Ap-ledelsen har startet arbeidet med å skape ny politikk og strategi for igjen å kunne vinne valg.

DEL

Nå gjelder det å legge nederlaget fra høstens stortingsvalg bak seg og i stedet se framover.

KOMMENTAR– Velgerne skal få et tydelig alternativ, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet. Og så kommer han med en setning som vi tolker som en indirekte innrømmelse om at alternativet ikke var klart nok foran årets valg: «Trygve Slagsvold Vedum, Audun Lysbakken og jeg har snakket sammen, og er enige om at vi må samordne oss bedre og mer forpliktende». Støre peker på at de tre partiene har sammenfallende verdigrunnlag og nå innser at de «må gå sammen» dersom de skal få gjennomslag.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det rødgrønne alternativet er altså i ferd med å bli gjenreist. Det er nye toner i forhold til budskapet fra Jonas Gahr Støre tidligere i år. Han startet med å invitere alle partiene unntatt regjeringspartiene Høyre og Frp med på laget. Støre kom videre med en spesiell invitasjon til sentrum i norsk politikk, samtidig som han unnlot å nevne SV i sin landsmøtetale.

Utover sommeren snevret Støre riktignok inn feltet noe, ved å slå fast at det ikke var aktuelt å ta Miljøpartiet De Grønne og partiet Rødt med i regjering. Først etter at Venstre selv hadde definert seg klart inn i Erna Solbergs borgerlige fold, gjorde Støre omsider det klart at også Venstre er uaktuell som samarbeidspartner.

Denne erkjennelsen kom i beste fall altfor sent. Venstre skulle ha vært utelukket fra første stund, siden partiet overgår selv Frp i å være negativ til fagbevegelsen og spesielt LO. En viktig årsak til at Ap gikk kraftig tilbake ved årets valg var sviktende oppslutning i LOs rekker. Mange av disse Ap-sympatisørene satte seg på gjerdet. De lot seg ikke engasjere.

Ap-lederen vil fortsatt ha en åpen dør til KrF og begrunner dette med at partiet nå er et uavhengig opposisjonsparti. Og i samme åndedrag sier Støre at han vil ha en åpen dør til Rødt og MDG. Det er lenge til neste valg og dermed forståelig at Støre holder flere dører åpne. Men han bør uansett bli mer tydelig på at det er et fornyet rødgrønt regjeringssamarbeid som er det foretrukne alternativet ved neste korsvei.

Støre bør også være klar på at et regjeringssamarbeid med Rødt og MDG er uaktuelt. I sommer sa han at den politiske avstanden her er for stor, og det er ikke noe som har forandret seg siden den gang. En ny flørt med Rødt og MDG vil bare føre til at de såkalte lillavelgerne setter seg på gjerdet eller går til Høyre.

Støre bør bli mer tydelig på at det er et fornyet rødgrønt regjeringssamarbeid som er det foretrukne alternativet ved neste korsvei.

Det er positivt at Ap, Sp og SV nå skal samordne seg bedre og mer forpliktende. I årets valgkamp ble det for mye solospill og intern kamp på rødgrønn side. Det tapte Ap mest på. Dermed glapp flertallet. Ap, Sp og SV må samkjøre seg bedre. Enighet gjør sterk.

Artikkeltags