Ryddig Giske-fritak

Trond Giske fritas fra vervet som nestleder i Ap. Her sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Trond Giske fritas fra vervet som nestleder i Ap. Her sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto:

Trond Giske fritas fra vervet som nestleder i Arbeiderpartiet på ubestemt tid.

DEL

Det har Giske og Ap-leder Jonas Gahr Støre blitt enige om, i lys av varslene fra kvinner som ifølge Støre har opplevd ubehagelig omgang av seksuell karakter fra Giskes side.

KOMMENTARLike før jul la Giske seg flat, beklaget og lovet bot og bedring. Støre gjorde det da klart at Giske «ikke har mye å gå på». Siden den gang har det kommet inn enda flere varsler mot Giske, som nå er sykemeldt. Jonas Gahr Støre understreker at alle varslersakene skal behandles grundig før det konkluderes i hver sak.

«En grundig behandling innebærer også at jeg får legge fram min versjon. Det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser som jeg på det sterkeste bestrider. Disse har systematisk vært lekket til mediene. Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter og spredt i sosiale medier», skriver Giske på sin Facebook-side.

Giske-sakene har utviklet seg til et mareritt for Arbeiderpartiet. På denne bakgrunn var det ryddig og fornuftig av Ap-lederen å foreslå at Giske skulle fritas, noe de begge skal være enige om. En pressemelding om dette ble sendt ut klokken 21.00 mandag, altså 16 timer i forkant av det ekstraordinære sentralstyremøtet i Ap som tirsdag ettermiddag diskuterte partiets situasjon i lys av Giske-sakene.

Jonas Gahr Støre har vist klokt lederskap i en kritisk situasjon for Ap. Støre kom partiets sentralstyre i forkjøpet, og kan dermed unngå en opprivende strid der varsler mot Giske sauses sammen med påstander om maktkamp mellom fløyer. Støre har også gjort det klart at det ikke er opp til Giske å tre inn igjen som nestleder når han måtte ønske det.

– Nei, det er jeg som avgjør om den tiden kommer, og det kan vi ikke konkludere med før vi har gjennomgått alle sakene, svarer Ap-lederen på direkte spørsmål fra NRK. Giske tar som nevnt til motmæle mot det han mener er grunnløse og falske varsler. På den annen side sier Støre at han tror på varslerne, samtidig som Giske skal få anledning til å komme med sin versjon.

Trond Giske kommer ventelig til å slåss for sitt politiske liv. Han håper å kunne gjenreise den tilliten som en nødvendig for å kunne inntre i vervet som nestleder. Det blir mildt sagt krevende, men Giske er kjent for å være en fighter som ikke gir seg i første motbakke. Det blir ekstra vanskelig når mange allerede har dømt Giske nord og ned som toppolitiker.

I første omgang er det opp til Jonas Gahr Støre å rake kastanjer ut av Giskes ild. Det gjenstår så å se om Trond Giske kan gjenreise seg som en Fugl Føniks.

Artikkeltags