Senterpartiet har medvind

Senterpartiet har doblet oppslutningen siden Trygve Slagsvold Vedum overtok som partileder for tre år siden.

Senterpartiet har doblet oppslutningen siden Trygve Slagsvold Vedum overtok som partileder for tre år siden. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Oppslutningen er doblet siden Trygve Slagsvold Vedum overtok som partileder.

DEL

KOMMENTARSenterpartiet har vind i seilene. Sp gjør det nemlig svært godt på meningsmålingene. På tre av de siste politiske barometrene legger partiet seg rundt titallet. Det er en dobling siden Trygve Slagsvold Vedum tok over som partileder for snart tre år siden. Vi må 20 år tilbake i tid for å finne en høyere Sp-score i slike målinger.

Vedum overtok et parti som var drevet inn i dyp krise etter en destruktiv intern personstrid. Den sindige hedmarkingen med sin smittende latter har bygd opp et lederteam som har vist seg å dra lasset i samme retning. Sp-lederen er også klar på at målet er et regjeringsalternativ der i det minste Sp og Ap er med.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Fundamentet ble lagt i den rødgrønne regjeringen, men det var da partiet kom i opposisjon at det ble fart på sakene. Politikken til Erna Solbergs Høyre/Frp-regjering har vært en lissepasning til strategene i Sp. Vedum & co. har hamret løs på alle sakene som, sett med Sp-øyne, kan gå under betegnelsen regjeringens sentraliseringspolitikk.

Stikkord her er større kommuner, større politidistrikter, færre sykehus og selvsagt landbrukspolitikken. Smått og nært er Senterpartiets alternativ. Statsminister Erna Solberg parerer med å si at Sp sentraliserte mange beslutninger til Oslo da partiet satt i den rødgrønne regjeringen.

I kjølvannet av britenes EU-brexit og valget av Donald Trump som president i USA har det oppstått debatt om det kan trekkes paralleller til det politiske landskapet i Norge. Lederen for den liberale tankesmien Civita, Kristin Clemet, hevder at den norske «trumpismen» finnes på begge sider av midtstreken i norsk politikk.

– En nøktern vurdering tilsier at det særlig er Senterpartiet og Fremskrittspartiet som ser nytteverdien av å spille på motpolene by og land, folk og elite, eller vi i Norge og de andre, skriver Clemet i Aftenposten. Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim er fortørnet over at Clemet bedriver «Trump-skvetting». Hun mener at analyser som forsøker å stemple meningsmotstandere som populister, kan bidra til å øke avstanden mellom den meningsdannende eliten og velgerne.

Det bør ikke overraske noen at Sp er mot sentralisering. Det har partiet alltid vært.

Tvinnereim har rett, men hun kaster også stein i glasshus. For Sp-leder Vedum har nemlig brukt Oslo-eliten som skyteskive. Samtidig er det et faktum at Sp er mot EU, vil skrote EØS-avtalen, vil styrke nasjonalstaten Norge og er svært så negativt innstilt til globalisering og frihandel. Her er det klare paralleller til Trump.

Spørsmålet er om Sp kan sies å være inspirert av Trump. Nei, Sp-toppene er ikke populister. Det bør nemlig ikke overraske noen at Sp er mot sentralisering. Det har partiet alltid vært, så her er det ikke snakk om å snu kappa etter vinden. Sp har rett og slett politisk vind i ryggen.

Artikkeltags