Sitter på KrFs nåde

Stortingspresident Olemic Thommessen redegjorde tirsdag for byggeprosjektet.

Stortingspresident Olemic Thommessen redegjorde tirsdag for byggeprosjektet. Foto:

KrF sitter med nøkkelen til å avgjøre Olemic Thommessens framtid som stortingspresident.

DEL

KOMMENTARDet synes klart etter redegjørelsen Thommessen tirsdag holdt om byggeskandalen. For en fullsatt stortingssal forklarte stortingspresidenten hvordan byggeprosjektet i regi av Stortinget kunne gå fra vondt til verre. Prislappen synes nå å bli på 2,3 milliarder kroner. Bare de siste månedene har regningen økt med en halv milliard kroner.

Olemic Thommessen karakteriserte situasjonen som «sterkt beklagelig», men han tok ingen reell selvkritikk. I stedet la stortingspresidenten vekt på at Stortingets nylig avgåtte direktør ikke hadde informert ham om den siste kostnadssprekken tidligere. Dermed endte Thommessen opp med å bedyre at den økonomiske rammen på 1,8 milliarder ville holde da dette var tema i Stortinget 20. desember i fjor. Dagen før satt Stortingets direktør med opplysninger om at dette ikke var nok.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Thommessen (H) ble i fjor høst gjenvalgt som stortingspresident med et knapt flertall. Hans medvirkning til byggeskandalen var den viktigste grunnen til at opposisjonen på Stortinget sa nei til gjenvalg av Thommessen, men de fire borgerlige partiene sørget for å gi ham fornyet tillit. Nå er KrF-leder Knut Arild Hareide enda mer i tvil enn det partiet var i fjor høst. Olemic Thommessen må derfor finne seg å sitte på pinebenken en god stund til.

Det avgjørende spørsmålet vil være om Thommessen burde ha gjort mer for aktivt å søke informasjon om byggeprosjektets framdrift. KrFs stortingsgruppe er nok isolert sett tilbøyelig til å svare ja, men partiet må også ta hensyn til konsekvensene. Det vil være skadelig for forholdet til regjeringen dersom KrF presser Thommessen ut av vervet som stortingspresident. Viktigere er det imidlertid å tenke på medlemsmassen og velgerne. KrF-ledelsen har friskt i minne at varaordfører Marita Moltu i Bergen nylig meldte seg ut av partiet. KrF kan komme til å miste enda flere slike støttespillere i det kristenkonservative grunnfjellet dersom partiet nå vender ryggen til de andre borgerlige partiene.

KrF må ikke miste byggeskandalens kjerne ut av syne.

Men KrF må ikke miste byggeskandalens kjerne ut av syne. Alvoret i saken må veie tyngst. Thommessen hadde måttet gå av dersom han hadde vært statsråd, men formelt står stortingspresidenten i en annen stilling overfor Stortinget. Stortingspresidenten leder presidentskapet som samlet tilrettelegger Stortingets arbeid. Samtidig er det en åpning for å skifte ut stortingspresidenten dersom 34 representanter forlanger nyvalg. Olemic Thommessen har hatt en særskilt rolle i byggeprosjektet gjennom over fire år og må derfor stilles til ansvar. KrF bør ikke la nåde gå for rett.

Artikkeltags