Skittent spill om pelsdyr

Det brygger opp til ny strid om pelsdyroppdrett.

Det brygger opp til ny strid om pelsdyroppdrett. Foto:

Regjeringen kommer nå med lovforslag om forbud mot oppdrett av pelsdyr.

DEL

KOMMENTARDet skal skje gjennom en styrt avvikling av pelsdyrnæringen fram til 1. februar 2025. På denne måten følger regjeringen opp en blank Venstre-seier i dagens regjeringsplattform. Det spesielle er at forslaget kommer nå, bare dager før Erna Solberg & co innleder samtaler om også å få KrF med i regjeringen. KrF ønsker nemlig fortsatt pelsdyrhold her til lands. Det er flertall for den samme linjen i Stortinget siden Høyre, Frp, KrF og Sp alle sier nei til å forby pelsdyroppdrett.

Men Venstre har sikret seg veto for det motsatte i dagens regjering. Det hører riktignok med til historien at det er landbruksminister Bård Hoksrud (Frp) som har sendt forslaget om pelsdyrforbud på høring, men han følger bare opp beskjeden som ligger i regjeringserklæringen. Departementet foreslår økonomisk kompensasjon til oppdretterne som blir berørt. 

Det er rundt 300 pelsdyrfarmer i Norge, og over 2.000 personer er knyttet til denne næringen. Blir det mindre bruk av pels dersom det blir slutt på norsk oppdrett? Nei. Andre land vil ta over denne lille produksjonen. Forbud mot import av pels burde ha vært en logisk konsekvens av regjeringens forslag, men det er det bare de færreste som tar til orde for.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det er interessant å trekke paralleller mellom pelsdyr-saken og bråket som nå har oppstått mellom KrF og Frp rundt taxfreekvoten. I Frp mener man det var skittent spill at KrF bidro til å fjerne muligheten for å veksle inn frikvoten for tobakk med to ekstra flasker vin. KrF og den reelle opposisjonen på Stortinget fant nemlig sammen i en «uhellig» allianse samtidig som de fire borgerlige partiene forhandlet siste runde om statsbudsjettet for 2019. Dermed tråkket KrF på en svært så øm tå i Frp.

Men det er ikke bare KrF som forsøker å ri to hester. Også Venstre seg ser nok tjent med litt urent trav. Derfor var det neppe tilfeldig at det konkrete høringsforslaget om forbud mot pelsdyr kom torsdag. Strategene i Venstre håper nok at bordet vil fange, slik at det blir vanskelig for KrF å ta omkamp for å redde pelsdyrnæringen når det nå skal forhandles om KrFs ønskede inntreden i regjeringen til Erna Solberg. 

Også Venstre seg ser nok tjent med litt urent trav.

Samtidig er det grunn til å tvile på at KrF vil sette fortsatt pelsdyrproduksjon høyt på partiets prioriteringsliste. Det er forståelig at Frp-politikere er forbannet på at KrF spiller rollen som frifant på Stortinget lengst mulig. KrF har varslet forlovelse med de tre andre borgerlige partiene. Det forplikter. Sidesprang er og blir sidesprang. På den annen side må Erna Solberg holde orden i egne rekker. Forslaget om forbud mot pelsdyr kommer på et tidspunkt som bør provosere KrF. Venstres skitne spill er avslørt. Nå er det KrF som får på pelsen.

Artikkeltags