Snart på bølgelengde

Regjeringsforhandlingene foregår på Jeløy Radio i Moss.

Regjeringsforhandlingene foregår på Jeløy Radio i Moss. Foto:

Partilederne i Høyre, Frp og Venstre har samlet seg på Hotell Jeløy Radio.

DEL

De forsøker å finne tonen i den nedlagte kortbølgesenderen. Resultatet blir ventelig at Venstre går inn i regjeringen til Erna Solberg.

KOMMENTARDet var optimistiske forhandlere som satte seg sammen tirsdag. Om snaue to uker får vi fasiten. Statsminister Erna Solberg (H) har vært påpasselig med å understreke at det ikke er gitt at de tre partiene blir enige om en ny regjeringserklæring for en utvidet regjering. Noe annet ville da også vært overraskende. Det skal tross alt forhandles.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

For fire år siden mislyktes Høyre-lederen i sitt forsøk på å få alle de fire borgerlige partiene med på å danne felles regjering. Resultatet ble at hun bare tok med seg Frp, mens KrF og Venstre nøyde seg med en samarbeidsavtale. Etter valget i 2017 ble situasjonen en annen. Da valgte KrF å gå i opposisjon, mens Venstre til slutt vedtok å starte regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp. Dersom forhandlingene på Jeløy Radio skulle strande, vil Venstre trolig inngå en ny samarbeidsavtale.

En annen ny faktor etter fjorårets valg er at Erna Solberg har blitt avhengig av både Venstre og KrF for å få flertall. I forrige stortingsperiode var det nok å få støtte fra ett av samarbeidspartiene. Dersom Venstre nå velger å gå inn i Solbergs regjering, vil KrF få ekstra stor makt som vippeparti. På den annen side vil en regjering av Høyre, Frp og Venstre gi den øvrige opposisjonen mindre spillerom. Erna Solberg kan unngå så mange nålestikk som det hun ble utsatt for på tampen av fjoråret.

Venstre vil naturlig nok få større innflytelse om partiet går inn i regjering. Balansepunktet vil også flyttes mot sentrum. På den annen side vil Venstre måtte svare for hele regjeringens politikk. Det kan bli spesielt krevende i saker der Frp vinner fram. Mange av Venstres velgere har friskt i minne fjorårets valgkamp, der det fra Venstres side nærmest ble lovet at partiet ikke ville gå inn i regjering med Frp.

Det blir selvsagt krevende forhandlinger mellom de tre partiene. Samtidig er dette problemstillinger som de tre har vært gjennom før. Det ligger et godt grunnlag i den gamle samarbeidsavtalen og stortingsarbeidet de siste fire årene. Men her blir det nye dragkamper, spesielt mellom Frp og Venstre. Det gjelder ikke minst innen asylpolitikken og klimapolitikken. Partiene har klokelig unngått å stille ultimative krav i forkant av forhandlingene, men det er ingen hemmelighet at Venstre vil sette svært mye inn på å sikre Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljevirksomhet.

Partiene har klokelig unngått å stille ultimative krav i forkant av forhandlingene.

En ny regjeringserklæring må bli en blanding av blanke seire og klassiske kompromisser. Bare slik kan de tre komme på bølgelengde.


Artikkeltags