SSB-trøbbel for Siv Jensen

Finansminister Siv Jensen (Frp) kommenterer situasjonen rundt SSB.

Finansminister Siv Jensen (Frp) kommenterer situasjonen rundt SSB. Foto:

Det stormer fortsatt rundt Statistisk sentralbyrå, men vinden har snudd.

DEL

Nå er det plutselig finansminister Siv Jensen (Frp) som er i hardt vær.

KOMMENTARIkke overraskende måtte SSB-sjef Christine Meyer i helgen kaste inn håndkleet. Hun hadde ikke lenger tillit hos finansministeren. Meyer skjønner riktignok ikke hva hun har gjort galt, men det spiller mindre rolle når eieren ikke er fornøyd med innsatsen. Meyer på sin side mener at SSBs uavhengighet er truet, og hun bruker dermed anledningen til å slå kraftig tilbake mot Finansdepartementet generelt og Siv Jensen spesielt.

Bakgrunnen for striden er omorganiseringen i SSB. Her er to prosesser på gang, og mest bråk har det blitt rundt forslaget om å «avskilte» 25 forskere ved å flytte de til statistikkavdelingen. Da det ble kjent at forskeren som har stått bak det omstridte innvandrerregnskapet, Erling Holmøy, er blant de 25, fikk sentrale politikere i Frp vann på mølla. Spørsmålet er så og eventuelt hvordan finansminister Siv Jensen har håndtert tilfellet Holmøy.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

VG har nemlig fått Christine Meyer til å bekrefte en telefonsamtale som kan bli ubehagelig for Siv Jensen. Noen få dager før det første oppvaskmøtet med Jensen skal Meyer ha fått en telefon fra en byråkrat i Finansdepartementet. Her var beskjeden at alt ville gå «fint» dersom Holmøy fikk fortsette i forskningsavdelingen.

Dette oppfattet Meyer som en utidig politisk innblanding. Meyer svarte at dersom Siv Jensen ønsket dette, så måtte hun i tilfelle instruere henne skriftlig. Det kom aldri noen skriftlig instruksjon.

Kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen avviser at Finansdepartementet har bedt Meyer om å flytte Holmøy tilbake til forskningsavdelingen. Men Holmøys navn er riktignok blitt nevnt, blant flere andre.

Sakens kjerne har lenge vært hva SSB skal forske på og hvordan dette kan utføres på en måte som tjener samfunnsrollen i det statlige byrået. Forskerne som nå foreslås avskiltet jobber med ulike modeller som risikerer å råtne på rot. På den annen side noterer vi at den nå avgåtte SSB-direktøren har lagt vekt på å styrke kvaliteten på forskningen. Det hører vider med til historien at siviløkonomen Christine Meyer har vært en fremmed fugl i et reir fullt av samfunnsøkonomer.

urent trav

Men nå er det altså finansminister Siv Jensen som må svare for seg. Her lukter det urent trav som kolliderer med SSBs uavhengighet og troverdighet. Hvis Jensen ikke klarer å gi gode forklaringer, risikerer hun at kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget reiser sak. Det kan bli farlig for finansministeren og i beste fall en ubehagelig skittentøyvask.

Artikkeltags