Stoltenberg i Nato

Jens Stoltenberg fortsetter som generalsekretær i Nato fram til september 2020.

Jens Stoltenberg fortsetter som generalsekretær i Nato fram til september 2020. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Jens Stoltenberg har fått fornyet tillit som generalsekretær i Nato.

DEL

Han skal jobbe for forsvarsalliansen i to år ekstra, til september 2020. Da Stoltenberg fikk jobben i 2014, ble han fortalt at det var uaktuelt å sitte mer enn fire pluss ett ekstra år. Ingen har sittet lengre enn det siden den kalde krigens slutt. Men nå har tydeligvis Stoltenberg gjort en så god jobb at han kan bli historisk i så måte.

KOMMENTARUSA-president Donald Trump har, med hjelp av sentrale krefter i Tyskland og Frankrike, vært pådriver for å forlenge Nato-kontrakten med Jens Stoltenberg. Det er naturlig nok en fjær i hatten for Stoltenberg og en stor anerkjennelse av lille Norge i den store verden.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

På kort tid har Stoltenberg bidratt til å fornye den vestlige forsvarsalliansen, og han varsler offensivt enda mer modernisering. Økte forsvarsbudsjetter har vært generalsekretærens beskjed til medlemslandene. Dermed bør ingen være overrasket over at Donald Trump har blitt Stoltenbergs «største fan i hele verden». En litt klam omfavnelse, vil noen si.

Bakgrunnen for den amerikanske presidentens hyllest av Stoltenberg er todelt: Trump mener at de andre medlemslandene må betale en større del av alliansens kake. Nato-landene har også satt som mål å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvarsformål innen 2024. Stoltenberg har gått i krigen for å få alle landene i Nato til å oppfylle begge disse målene.

Stortinget har vedtatt en langtidsplan for Forsvaret som innebærer betydelig økt norsk militær satsing i årene framover, men det er likevel langt igjen før Norge når den magiske to-prosenten. Det hører med til historien at Norge har fått Nato-gehør for viktige norske militære ønsker. Vi kan nevne alliansens maritime innretning og behovet for å etablere et nytt fellesoperativt hovedkvarter for å sikre forsyningslinjene fra USA til Europa.

Den nye sikkerhetspolitiske situasjonen har ført til at Nato nå klokelig konsentrerer seg om kollektivt å stå sammen om å beskytte egne land framfor militære operasjoner utenfor den nære Nato-sfæren. Russlands annektering av Krim og øvrig innblanding i Ukraina indikerer en mer uforutsigbar nabo i øst. Mange terrorhandlinger de siste årene vitner om at Vesten må tenke nytt for å møte disse truslene.

På kort tid har Stoltenberg bidratt til å fornye den vestlige forsvarsalliansen.

Samtidig er det dessverre noen skremmende utviklingstrekk i Vesten som også bør tas alvorlig. Vi nevner britenes brexit, tendenser til økt nasjonalisme i Europa og ikke minst en litt uforutsigbar Trump i USA. Da er det viktigere enn noen gang å ha en balansert og stødig generalsekretær i Nato. Nordmannen Jens Stoltenberg er nettopp det. Nordens klippe.

Artikkeltags