Støres muligheter

Ap-leder Jonas Gahr Støre holder flere dører på gløtt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre holder flere dører på gløtt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ap-leder Jonas Gahr Støre har fått en god start på valgåret 2017, skal vi tro snittet av meningsmålingene for januar.

DEL

KOMMENTARDisse viser rødgrønt flertall og gir Ap-lederen flere alternativer for regjeringsdannelse.

Ap, Sp og SV ville ha fått 87 representanter på Stortinget dersom dette snittet var valg. Det viser beregningene som valgforsker Bernt Aardal har utført for Dagens Næringsliv. 85 mandater gir flertall blant de folkevalgte i det norske parlamentet.

Venstre ligger under den magiske sperregrensen for utjevningsmandater på fire prosent. Venstre må nøye seg med 3,9, og dermed ville Erna Solberg ha mistet statsministerjobben dersom målingene var valg.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Ap har falt litt siden oktober, men partiet ligger fortsatt over 35 prosent. På den annen side har Senterpartiet steget jevnt og trutt i den samme perioden. Sp har nå et snitt på 7,9 prosent. Når da samtidig SV legger seg over sperregrensen, blir det klart rødgrønt flertall. Men dette behøver ikke bety at landet får en rødgrønn regjering. Jonas Gahr Støre er nemlig opptatt av å få KrF på kroken, og Ap har gode muligheter til å få flertall sammen med Sp og KrF. Det gjenstår å se om KrF skifter side politisk. Det vil sitte langt inne blant KrFs kjernevelgere.

På borgerlig side er det også et broket bilde. Problemet for Erna Solberg er at både KrF og Venstre vil plassere Frp på sidelinjen. Men her er utfordringen, for å si det mildt, at Frp-leder Siv Jensen har gjort det klart at Frp ikke vil støtte en regjering som partiet ikke er med i. Derfor vil det bli en farefull for Erna Solberg dersom hun blir avhengig av et frikoblet og hevngjerrig Frp. I den situasjonen vil Solberg velge Frp framfor KrF og Venstre.

Per i dag står vi med mange ubesvarte spørsmål foran høstens valg. Det er uklart hvem Jonas Gahr Støre får med på laget sitt og nesten like uklart hvem Erna Solberg kan støtte seg på. Og så blir politikken ditto uklar, alt etter som hvilke partier som synes aktuelle.

Det er positivt at Ap-ledelsen nå har tallfestet skatteskjerpelsene. Løftet er inntil 15 milliarder i skatteskjerpelser. En Støre-regjering med SV kan bety enda høyere skatt, mens KrF kan komme til å jekke ned formuesskatten. På samme måte kan kontantstøtten bli historie med en rødgrønn regjering, mens KrF garantert vil legge ned veto mot et slikt utfall. Også Erna Solberg har mye å svare for. Først bør hun i det miste antyde størrelsen på skattelettelsene.

Per i dag står vi med mange ubesvarte spørsmål foran høstens valg.

Småpartienes kamp om å komme over det magiske firetallet kan bli avgjørende. KrF har et solid grunnfjell, men nå ser vi tegn på at Sp spiser av dette lasset. KrF-leder Knut Arild Hareide har lite å gå på. UItfallet vil påvirke Støres muligheter.

Artikkeltags